/Mirovina ove godine veća za 0,56 posto

Mirovina ove godine veća za 0,56 posto

Temeljem redovnog polugodišnjeg usklađivanja mirovina, od 1. siječnja aktualna vrijednost mirovine povećana je za 0,56 posto, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Tako uvećane mirovine bit će isplaćene u travnju, s mirovinom za ožujak, zajedno s razlikom za siječanj i veljaču, piše portal direktno.hr.

Upravo vijeće HZMO-a donijelo je odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM), koja od 1. siječnja iznosi 69,81 kunu, na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih za razdoblje od srpnja do prosinca 2020. u odnosu na prethodno polugodište.

HZMO podsjeća da je od 1. srpnja prošle godine AVM iznosio 69,42 kune.

Upravno vijeće donijelo je i odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža, koja od 1. siječnja iznosi također 69,81.

Osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti sada iznosi 1598,91 kunu, a faktor osnovne mirovine 0,75.

Donesena je i odluka o visini najniže mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za 2021., koja se od 1. siječnja određuje u svoti od 2558,25 kuna mjesečno i povećava se za 0,015 posto od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kuna za svaki dan sudjelovanja u obrani Hrvatske u borbenom sektoru.

Također je usvojena odluka o osnovicama za utvrđivanje vrijednosnog boda prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu, odnosno zvanju hrvatskog branitelja za 2020., koja će se primjenjivati na mirovine ostvarene od 1. siječnja 2021.

bkk

Foto: Pixabay