/‘MIROVINSKI FONDOVI’ Pokrenuta prva personalizirana digitalna platforma za rješavanje važnog životnog pitanja

‘MIROVINSKI FONDOVI’ Pokrenuta prva personalizirana digitalna platforma za rješavanje važnog životnog pitanja

Studirate? Upravo ste dobili prvi posao? Na pola ste radnog vijeka? Ostalo vam je dvije godine do mirovine? Prvi put u Hrvatskoj personalizirana digitalna platforma mirovinskifondovi.hr, kreirana na temelju dizajna usmjerenog na potrebe ljudi, donosi detaljne odgovore na jedno od najvažnijih životnih pitanja – kako napraviti dobar plan za mirovinu i pobrinuti se za sigurniju financijsku budućnost – ovisno o tome u kojoj ste fazi životnog i poslovnog puta!

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) lansirala je mirovinskifondovi.hr kako bi građani na jednom mjestu mogli dobiti relevantne informacije o mirovinskom sustavu, obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i svojim mirovinama, objašnjene na jednostavan način. Uz to, svatko može kroz autorizirane kalkulatore izračunati točan iznos buduće mirovine i provjeriti stanje na svom računu u obveznom mirovinskom fondu. S obzirom na to da, prema istraživanju Ipsos Pulsa, hrvatski građani u pravilu ne planiraju mirovinu (samo 14 posto u tridesetima razmišlja o danima u mirovini), platforma je razvijena kako bi povećala svjesnost o važnosti kreiranja educiranog plana za vlastitu sigurniju budućnost. Personaliziran sadržaj kreiran je na temelju dubinskih analiza i kontekstualnih intervjua s korisnicima i s fokusom na potrebe različitih demografskih grupa (persona). Tako je stvorena jedna od najvećih platformi o mirovinama u Hrvatskoj s čak 102 vodiča, analiza, osvrta, izvještaja, vijesti koji nam pomažu napraviti dobar plan za mirovinu!

Kako donijeti educirane odluke za sigurniju budućnost?

Hrvatski umirovljenik radio je u prosjeku 32 godine i dva mjeseca, a u mirovini će provesti i više od dva desetljeća: prema podacima HZMO-a, vrijeme u mirovini iznosi 21 godinu i dva mjeseca. Kako donijeti educirane odluke za sigurniju budućnost? Kako funkcionira trodijelni mirovinski sustav? Koliko moramo ili možemo dobrovoljno izdvajati iz svoje plaće u sva tri mirovinska stupa i što to konkretno znači za našu mirovinu? Što se događa s mirovinskom štednjom ako smo na bolovanju?

Možemo li zaista dobiti poticaje za dobrovoljnu mirovinsku štednju u iznosu do 750 kuna svake godine? Zašto je mirovinska štednja u obveznom mirovinskom fondu osobna imovina bez koje nitko ne može ostati čak niti u slučaju smrti ili ovrha? Znate li da sve do 2030. traje prijelazno razdoblje u kojem se izjednačava dob muškarca i žena za odlazak u starosnu mirovinu na 65 godina? Znate li tko isplaćuje mirovine? Na mirovinskifondovi.hr korisnici mogu saznati sve to, kao što treba korak-po-korak napraviti kako biste otišli u mirovinu. 

Na novoj digitalnoj platformi prvi puta u Hrvatskoj možete pratiti interaktivnu mapu koja mjeri demografska kretanja u vašoj županiji! Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku, napravljene su usporedne analize u posljednjih 20 godina za svaku županiju. U ovom trenutku u Hrvatskoj 1,2 zaposlenika rade za mirovinu jednog umirovljenika, a nepovoljni demografski trendovi postat će još izraženiji. Znate li koliko je danas u vašoj županiji stanovnika mlađih od 24 manje nego 2001.? To je jedan od ključnih pokazatelja buduće održivosti mirovinskog sustava i dodatni razlog zašto treba napraviti dobar plan za mirovinu. Zato stručnjaci upozoravaju na potrebu individualne odgovornosti za vlastitu financijsku budućnost. Kroz 42 pitanja i odgovora doznajte kako odabrati obvezni i dobrovoljni mirovinski fond, kako fondovi ulažu vaš novac i koliki su prinosi. 

U četiri obvezna mirovinska fonda koji posluju u Hrvatskoj trenutno je 1,94 milijuna članova, a većina nas nikada nije provjerila stanje na osobnom računu svog obveznog mirovinskog fonda. Na mirovinskifondovi.hr saznajte kako provjeriti stanje na računu, što je osobni račun u obveznom mirovinskom fondu, kako se učlaniti ili promijeniti obvezni mirovinski fond.

bl

Foto: Pixabay