Bez obzira na dob, nema sumnje u to da svaki čovjek želi učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi usporio proces starenja. Dok genetske karakteristike igraju značajnu ulogu u određivanju kakvo će biti starenje, sve brojniji znanstveni dokazi ukazuju da je prehrana također važna.
Redovno konzumirajući određenu hranu, moguće je reducirati ili čak spriječiti znakove starenja – od bora i suhe kože do ozbiljnih oboljenja povezanih sa životnom dobi, piše dr. Ivo Belan u novom broju Glasa umirovoljenika.
Održavajte stalnu težinu
Ponavljano dobivanje i gubljenje na težini slabi elastično tkivo koje se nalazi pod kožom i koje joj daje oslonac. Jednom kad koža izgubi svoju elastičnost, neće se više stisnuti kako bi pristajala mršavijem tijelu, nego će ostati mlohava i naborana. Znatne, česte i brze promjene u tjelesnoj težini mogu prijevremeno postarati lice.
Ne postoji specifična hrana koja može spriječiti ili smanjiti bore na licu, ali može se usporiti nastajanje bora konzumirajući ispravnu hranu koja održava slojeve potkožnog masnog tkiva dovoljno „debelima”, što rezultira napetom i glatkom kožom.
Najbolja prehrana je ona koja osigurava dovoljno kalorija svaki dan za održavanje normalne težine za individualnu tjelesnu građu. Primjerice, slatki krumpir je bogat vitaminom A, koji utječe na normalan rast stanica epitela kože i pomaže laganom, neprimjetnom ljuštenju površinskog sloja.
Voćni sok pruža vitamin C, koji pomaže formiranju kolagena (bjelančevinasta supstanca, koja je glavni sastavni dio vezivnog tkiva), koji koži daje oslonac, odnosno elastičnu kvalitetu. Puno vitamina A ima još u špinatu, mrkvi, narančama i drugom crvenom voću. Limuni su dobar izvor vitamina C.
Pijte puno vode
Kad prođete dvadesete godine, dobar dio prirodnih „ovlaživača” kože – žlijezde znojnice i lojnice – se zatvara i površinski sloj kože se stanjuje. Rezultat toga je da koža više ne zadržava dobru vlagu. Također, ako ne pijete dovoljno vode da nadomjestite ono što svakodnevno gubite mokrenjem i znojenjem, tijelo izvlači ono što treba iz stanica, uključujući i stanice kože, a to onda rezultira više suhom kožom, koja pruža stariji izgled.
Kako bi smanjili suhoću, pijte barem litru do litru i pol vode dnevno. Tu nemojte računati pića poput kave, čaja ili cole. Oni sadrže kofein diuretik, koji ustvari može povećati gubitak vode iz kože, baš kao i alkohol.
Ojačajte svoje obrambene snage
Sljedeći simptom starenja koji možete ublažiti prehranom je smanjena otpornost prema oboljenju. Istraživanja ukazuju da se u starijih ljudi infekcije duže zadržavaju zato jer je imunološki sustav oslabljen. Starenje oštećuje funkciju limfocita, bijelih krvnih stanica, koje pomažu u borbi protiv bolesti.
Međutim, vitamin E može ojačati imunološki sustav. Hrana bogata njime uključuje tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, orahe, lješnjake i cjelovito zrnje žitarica. Razumna prehrana može također pomoći u sprečavanju i drugih oboljenja koja su u vezi sa životnom dobi.
U cilju smanjivanja rizika od srčanih bolesti valja se držati principa zdrave prehrane. Neka unos kolesterola i masnoća bude u normalnim granicama, a unos nezasićenih masnoća i topivih vlaknastih komponenata je potrebno pojačati.
Većina žena zna da za vrijeme prve tri dekade njihovog života, mlijeko i druga hrana bogata kalcijem može pomoći u smanjivanju rizika od osteoporoze, stvarajući jake kosti. Održavanje takve prehrane do menopauze pomaže ženama u tome. Međutim, kada razina hormona estrogena padne nakon menopauze, kosti više ne mogu dobro primati kalcij.
Zanimljivo, ranija istraživanja ukazuju da još neke namirnice mogu usporiti gubitak koštane mase u godinama nakon menopauze. To su jabuke, orasi, lješnjaci, grožđice, mahunarke, sok od grejpa i zeleno povrće.
Hrana nije neki čarobni štapić koji može imati trenutačni učinak na proces starenja. Međutim, razumna, zdrava prehrana – mnogo vlaknastih komponenti u namirnicama, voda, voće i povrće izrazite boje i bogati vitaminima – ima sasvim sigurno pozitivan efekt na ukupno zdravlje i izgled osobe.
mšm/suh
Foto: Pixabay