/‘NAJBOLJI NA SVIJETU’ Mala država kao uzor svima: U prosjeku imaju preko 45 godina radnog staža, a mirovinski sustav im cvate

‘NAJBOLJI NA SVIJETU’ Mala država kao uzor svima: U prosjeku imaju preko 45 godina radnog staža, a mirovinski sustav im cvate

Dok je u Hrvatskoj mirovinski sustav pod žestokim kritikama kao neučinkovit i dugoročno upitne održivosti, onaj na Islandu suočen je dijametralno suprotnim problemom. Islandski mirovinski sustav toliko je uspješan u gomilanju štednje budućih umirovljenika da je nedavno proglašen najboljim u svijetu.

Na Islandu živi oko 366 tisuća ljudi, a od kada su se uspješno riješili financijske krize prije desetak godina ostvaruju zavidne rezultate u ekonomiji.

Dobri rezultati nisu zaobišli niti njihov mirovinski sustav, a u njihovoj inačici drugog stupa ušteđevina je dvostruko veća od ukupne nacionalne ekonomije, piše poslovni.hr.

Hrvati za mirovine odvajaju 20 posto bruto plaće, a Islanđani minimalno 12 posto, iako većina njihovih radnika odvaja oko 15,5 posto za buduću štednju.

A da do uspjeha nisu došli slučajno svjedoči i gotovo nevjerojatan podatak da prosječni radni staž za muškarce iznosi skoro 49 godina za muškarce i 45 godina za žene.

Zbog sve veće štednje u drugom stupu tamošnje vlasti planiraju omogućiti ulaganja i izvan domaćeg tržišta:

“Sustav je postao vrlo velik. Neupitno je da ne možemo ograničiti sve investicijske prilike na domaće tržište”, poručio je njihov ministar financija Bjarni Benediktsson.

Ove su godine prema Mercerovom CFA Global Pension indeksu zauzeli prvo mjesto što se tiče performansi mirovinskih sustava diljem svijeta, a iza sebe su ostavili Nizozemsku i Dansku.

mšm/poslovni.hr

Foto: Pixabay