/Najstarija polaznica informatičkog tečaja ima 72 godine: To je prozor u svijet!

Najstarija polaznica informatičkog tečaja ima 72 godine: To je prozor u svijet!

Danica Tomić (72) najstarija je od dvadesetak vrijednih polaznika informatičkog tečaja “50 plus” koji besplatno organizira sisačka Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac”. Umirovljenici su oduševljeni time što mogu naučiti nešto novo i kažu kako im je sada otvoren prozor u svijet.

“Jednostavno sam se htjela malo upoznati s područjem koje mi je do sada bilo potpuno nepoznato. Htjela sam steći barem osnove na računalu. Imala sam vrlo malo doticaja i to vrlo, vrlo davno kada sam radila u firmi. U svakom slučaju moram još malo vježbati pa da bi mogla reći kako se u potpunosti služim kompjuterom”, rekla je  umirovljenica Danica za Mirovina.hr.

Za njih umirovljenike, dodala je, to je prozor u svijet, da mogu uspostaviti kontakte s nekim osobama iz mladosti i informirati se.

“Profil na Facebooku nemam, moram još razmisliti malo hoću li se u to upustiti ili ne. Da moram poslati mail, snašla bi se nekako”, rekla je Danica.

Radila je u inozemstvu pa joj je takva i mirovina, nešto bolja od one za hrvatske prilike. Zadovoljna je, kaže, i može se živjeti. Tim više jer se kraj s krajem lakše sastavlja u dvoje, sa suprugovom mirovinom. Lijepo je, dodaje Danica, da se netko sjetio njih penzionera, jer su oni nekada bili aktivni članovi ovoga društva, donosili odluke, a nakon toga su stavljeni – ad acta.

“Motiviralo me da nešto naučim. Djeca imaju računalo pa da se i ja malo uključim. Super je bilo i jako sam zadovoljna. Znala sam vrlo malo, a sada sam znam dosta”, rekla je 70-godišnja Mirjana Berek.

Jasenku Baliju (70) je pak motivirala sama informacija da ovako nešto postoji za njihovu dob, iako je, kako sama kaže, odavno prekoračila tu donju, 50 plus, granicu. Najviše je uživala u vremenu koje je provela s drugima, ponajviše dvoje mladih ljudi koji su im nesebično prenijeli znanje i približili im modernu tehnologiju.

Nešto je znala i do sada, ali kući je pošla s novim znanjima. Za učenje, kaže, nikada nije kasno, jer vremena ima, a mozak treba trenirati, dok motivacije ne nedostaje.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay