/Nakon 15 godina primio cijelu mirovinu od 1200 kuna: ‘Zbog odgode ovrhe barem ću moći platiti struju’

Nakon 15 godina primio cijelu mirovinu od 1200 kuna: ‘Zbog odgode ovrhe barem ću moći platiti struju’

“Javljaju nam se oduševljeni umirovljenici kao što je Stipe K. (81) iz Rijeke koji je prvi puta nakon 15 godina dobio cijelu mirovinu od 1200 kuna. Velika je to stvar jer je zbog ovrhe mjesečno primao samo 170 kuna”, rekla nam je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. Upravo je na zahtjev umirovljeničkih udruga nedavno u Saboru usvojen zakon kojim se u vrijeme posebnih okolnosti vezanih za epidemiju korone obustavljaju i ovrhe na mirovinama. Ta je odluka, kaže, barem na tri mjeseca olakšala preživljavanje onim najsiromašnijim umirovljenicima čije im teške priče svakodnevno pristižu.

Stipe K. (81) iz Rijeke jedan je od onih koji se Sindikatu pohvalio kako je prvi puta nakon 15 godina dobio cijelu mirovinu od 1200 kuna.

“Zbog ovrhe mjesečno dobiva samo 170 kuna, a da bi preživio pomažu mu časne sestre u čijem se samostanu u Rijeci hrani. Prije dvije godine u jednoj je agenciji podigao 3.000 kuna kredita, a sada mora vratiti čak 36.000 kuna. Priznao nam je kako će mu ova tri mjeseca odgode pomoći da plati struju, jer će mu je u protivnom isključiti. Nema niti TV jer si to ne može platiti”, ispričala nam je Petrović.

Prvi puta primila svih 1800 kuna

Tešku priču ima i Slavica D. (65) iz Zagreba. Prvi puta od kada se umirovila i s 30 godina staža ostvarila uvjete za prijevremenu mirovinu, primila je puni iznos mirovine od 1800 kuna.

“Sretna je, iako je to samo privremeno. Prvo nas je kontaktirala jer joj nisu isplatili cijelu mirovinu. Naime, nitko joj nije dao precizne upute da se ovršeni dio nalazi na glavnom računu koji dugo nije koristila. Na kraju je sve dobro završilo i dobila je cijelu mirovinu”, dodala je Petrović.

Napomenula je kako je bilo mnogo poziva od umirovljenika poput Slavice kojima su davali upute jer im se nije javno objasnilo kako podizati novce ova tri mjeseca dok im ovrhe ne sjedaju na mirovine.

“Oni svi imaju zaštićeni račun, a za glavni račun nemaju karticu i ne znaju lozinku jer ga ne koriste već desetak godina. Nisu se sjetili da im je novac isplaćen na taj zaboravljeni račun”, istaknula je Petrović.

Sindikatu se javio i jedan profesor iz Splita koji već šest godina živi s ovrhom od 600 kuna jer je bio jamac za jedan kredit.

“Rekao nam je da jedva preživljava s punom starosnom mirovinom, a predlaže da se odluka o obustavljaju ovrhe na mirovinama produži do kraja godine. Mi ćemo predložiti Vladi produljenje do kraja pandemije”, napomenula je Petrović i dodala kako je im se javila i umirovljenica Elizabeta T. iz Slavonskog Broda koja je također zatražila da država zaštiti najsiromašnije umirovljenike koji su ovršeni.

Jasna A. Petrović

Petrović: ‘Ponovno ćemo pisati Vladi’

U Hrvatskoj je čak 22. 000 umirovljenika ovršeno i jedva spajaju kraj s krajem. Jedan od njih je Ivan Ć. iz Bjelovara.

“Rekao nam je da je njegov dug bio mali, ali mu je posljednjih 15 godina narasla kamata i više je ne može isplaćivati. Predložio je da se uvede zakonski cenzus ispod se ne može ovršiti mirovina. Mi smo to već predlagali i opet ćemo se založiti da to bude hrvatska linija siromaštva koja je sada 2.485 kuna”, istaknula je Petrović.

Dodala je kako će Sindikat umirovljenika ponovno pisati Vladi jer su umirovljenici oduševljeni novom mjerom.

“Prvi put su osjetili da si mogu kupiti namirnice potrebne za život, no shvatili su da će im se brzo vratiti njihova trauma i muka. Stipe iz Rijeke je rekao da su, nažalost, banke jače od zakona. Unatoč tome što postoji pravo da se ovrši samo jedna trećina mirovine, njemu se dogodilo da je izgubio mnogo više od toga. Bio je u potrebi, zadužio se kod ‘zelenaša’ i potpisao štetni ugovor pa mu se sada ovrši cijela mirovina. Dobije samo 170 kuna mjesečno od 5.000 kuna mirovine. Bio je inženjer, a sada se mora hraniti u samostanu. To je jedna tipična priča o nemoći. Država ne štiti od ‘zelenaša’ i od ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a to su dva načina najčešće prevare starijih ljudi”, poručila je za kraj Jasna A. Petrović.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija