/‘Nešto staro za nešto novo’: Sudionici od osam do 97 godina učili o volontiranju i solidarnosti

‘Nešto staro za nešto novo’: Sudionici od osam do 97 godina učili o volontiranju i solidarnosti

Udruga „Otac Ante Gabrić“ iz Metkovića već devetu godinu za redom sudjelovala je u manifestaciji Hrvatska volontira. Na njihovoj radionici pod nazivom’ Nešto staro za nešto novo’ održanoj 25. svibnja sudjelovali su mladi i oni nešto stariji. Najmlađi sudionik radionice bio je osmogodišnjak, a najstarija sudionica će uskoro napuniti 97 godina. Zanimalo nas je kako je izgledala radionica, što su izrađivali i zašto im je važno razvijati svijest o volontiranju, ali i međugeneracijskoj solidarnosti.

„Na radionici su se reciklirale upotrijebljene limenke u koje se nakon ukrašavanja posadilo cvijeće. Radionica i druženje su protekli u veselom ozračju. Ovogodišnji slogan manifestacije „Volontiramo = gradimo zajednicu u kakvoj želimo živjeti“ u potpunosti je zaživio među prisutnima. Čineći dobro za sebe istovremeno smo usrećili i ljude oko sebe“, rekla nam je Anđelina Jerković, voditeljica Udruge.

Naglasila je i važnost koju volontiranje donosi lokalnoj zajednici.

„U današnje doba, doba ubrzanih i stalnih promjena, volonterstvo se pokazuje kao jedan od alata za razvoj, jačanje i održivost zajednica u kojima živimo, a na našoj radionici i druženju, osim promocije volontiranja, naglasak je bio i na međugeneracijskoj solidarnosti, zaštiti okoliša i prirode te poboljšanju kvalitete života svih starosnih skupina kroz stjecanje iskustva, razvoj novih i usavršavanje postojećih znanja i vještina“, istaknula je Jerković.

Podsjetila je kako Udruga „Otac Ante Gabrić“ od samog osnivanja 2008. godine, kroz svoj rad nastoji podići svijest lokalne zajednice o vrijednostima volontiranja kao čina najveće nesebičnosti.

„Uključujući mlade ljude u volonterske aktivnosti potičemo ih da dio svog vremena i energije poklone osobama treće životne dobi – družeći se s njima, uvažavajući ih i prihvaćajući ih, ističući doprinos koji starije osobe daju društvu. Volontiranje je prekrasna ljudska aktivnost baš zato što kroz nju istovremeno dajemo i puno činimo za sebe. Briga za druge, a osobito one kojima je potrebna pomoć, vrednota je koju volonteri najviše cijene, a time sudjeluju u razvoju suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac, pa i dijete, može dati svoj doprinos.“

Prije početka manifestacije Hrvatska volontira, dodala je, provodili su projekte volonterske pomoći u Dnevnom boravku za starije osobe te je ova manifestacija bila samo dodatni poticaj za nastavak  uspješne suradnje s lokalnom zajednicom u cilju unapređenja kvalitete življenja svih generacija.

Na upit na koje sve načine pomažu starijima, Jerković je odgovorila:

„Udruga je osnovana sa svrhom pružanja pomoći u kući starijim osobama i organiziranja dnevnih aktivnosti za starije osobe s ciljem poboljšanja kvalitete života starijih osoba, poticanja aktivnog starenja, sprječavanja socijalne isključenosti te omogućavanja što duljeg ostanka starijih osoba u vlastitom domu. Također, kroz razne projekte, programe i partnerstva, djelatnici udruge potiču aktivnu društvenu participaciju starijih, povezivanje starijih  s drugim generacijama u zajednici, ustanovama i institucijama, poštujući njihove individualne i specifične potrebe.“

Dodala je kako uz organiziranje pomoći u kući, koja obuhvaća obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba korisnika, u udruzi svakodnevno organizirane različite društvene aktivnosti za osobe treće životne dobi – kreativne radionice, tjelovježba, prigodna predavanja, obilježavanja prigodnih datuma i raznih obljetnica, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, tombola i slično.

Programske aktivnosti udruge se financiraju sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića, a tijekom godine udruga aplicira i na natječaje iz područja zaštite okoliša i prirode te izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih.

„Svih ovih godina u provedbi aktivnosti postignuta je izuzetna suradnja sa svim relevantnim institucijama, ustanovama, društvima, udrugama i pojedincima iz lokalne zajednice povezujući i nadograđujući postojeće sustave kako bi našim starijim sugrađanima omogućili što dulji ostanak u vlastitom domu, dostojanstvenu starost i trajnu društvenu uključenost“, poručila je za kraj Anđelina Jerković.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Udruga „Otac Ante Gabrić“