/NIJE IM BAŠ BAJNO – Njemačka umirovljenicima digla porez do 500 posto!

NIJE IM BAŠ BAJNO – Njemačka umirovljenicima digla porez do 500 posto!

Iako Njemačka slovi kao zemlja s odličnim mirovinama, nije sve tako bajno. Ova zemlja u posljednje vrijeme bilježi probleme u mirovinskom sustavu. Krajem studenog njemački ministar financija objavio je podatke koji pokazuju da je, u nekim slučajevima, umirovljenicima porez na mirovinu povećan i do 500 posto od 2010. godine.

Krajem prošlog mjeseca, njemačko Ministarstvo financija objavilo je podatke koji pokazuju da neki umirovljenici danas plaćaju i do 500 posto više poreza nego 2010. godine, piše iamexpat.de. Podatke su otkrili na zahtjev stranke Die Linke koja je ovakvo povećano oporezivanje umirovljenika nazvala “ljepšim rezanjem mirovina“.

U 2010. godini, novi umirovljenik bi platio samo 79 eura poreza na dohodak za mjesečnu mirovinu od 1.500 eura. Danas, isti taj umirovljenik plaća 430 eura poreza godišnje. Što je veća mirovina, to je porez na dohodak veći. Umirovljenik s mirovinom od 2.000 eura u 2010. plaćao je 679, a danas 1.326 eura godišnje, prenosi Mirovina.hr.

Šef političke stranke Die Linke Dietmar Bartsch kazao je kako su ovi podaci neprihvatljivi.

“Ne možete stalno dizati poreze. Mirovine mnogih ljudi su toliko niske da ih uopće ne treba oporezivati”, kazao je.

Od 2005., porez na dohodak za umirovljenike povećavao se za dva posto svake godine, a on sada obuhvaća čak 78 posto svih mirovina u Njemačkoj. U 2018. godini, prosječna mjesečna mirovina iznosila je 1.219 eura.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija