/Nikad ne potpisujte ugovor o dosmrtnom uzdržavanju!

Nikad ne potpisujte ugovor o dosmrtnom uzdržavanju!

Slučajeva prevare starijih osoba sve je više, a najčešće se vežu uz sporni ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. U Pravno savjetovalište Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) dolaze brojni prevareni umirovljenici, tražeći savjet i zaštitu. Sindikat umirovljenika već dugo upozorava na brojne prevare i traži izmjene Zakona o obveznim odnosima. Kako postoje dvije vrste ugovora o uzdržavanju – ugovor o doživotnom i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, starije osobe zabunom potpišu ‘nepovoljni’ ugovor o dosmrtnom uzdržavaju kojim njihova imovina odmah prelazi u ruke uzdržavatelja.

“Slučajeva ima sve više. Udovica iz Sesveta koja je pristala za smještaj u obiteljski dom potpisati dosmrtni ugovor o uzdržavanju, ne znajući da što je potpisala i da će odmah njezina kuća prijeći u vlasništvo vlasnika doma. No, dom je prestao s radom, a nju su smjestili u garažu, gdje joj je, ovisno o godišnjem dobu, ili prevruće ili prehladno. I, iako su u ugovoru predvidjeli da će joj plaćati smještaj u domu, oni pristaju plaćati samo razliku iznad njezine mizerne mirovine”, navodi jedan od novijih slučajeva predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Upozorila je i na slučaj iz Splita gdje je baku posjetio unuk nakon deset godina i ‘obrlatio’ je da potpiše ugovor o doživotnom uzdržavanju, a o njoj zapravo cijelo vrijeme brine nećakinja.

“U takve su priče nerijetko upetljani i bilježnici, odvjetnici, liječnici, socijalni radnici, a žrtve su poznate – nemoćne starice i starci koji na sudovima gotovo nikad ne dožive raskid takvih lešinarskih ugovora. I zato uvijek vrijedi upozoriti: nikad, baš nikad, ne potpisujte ugovor o dosmrtnom uzdržavanju jer tada vaše nekretnine, imovina, odmah prelaze u vlasništvo uzdržavatelja, koji vam ne mora nakon toga pružiti vam ni čašu vode”, upozorava Petrović.

Svaki novi ministar pravosuđa, dodaje, uredno dobije od SUH-a razrađeni prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima, u kojem se, primjerice, traži uvođenje registra uzdržavatelja, ograničenje broja uzdržavanih osoba, sudske postupke po hitnom postupku i drugo. No,  pomaka zasad nema.

“Bake i djedovi moraju plaćati alimentaciju za unuke”

SUH je provodio i kampanju protiv zlostavljanja starijih osoba, a u njihovo Psihološko savjetovalište svakodnevno dolaze stariji s molbama da ih zaštite od zlostavljanja. Slučajeva ima i previše.

“U novije vrijeme javljaju se bake i djedovi kojima sudovi razrezuju obvezu plaćanja alimentacije za njihove unuke, pošto im neki od roditelja, najčešće razvedeni otac, ne mogu ili izbjegavaju plaćati propisani minimum uzdržavanja. Pokrenuli smo inicijativu za izmjenu Obiteljskog zakona po kojemu više bake i djedovi ne bi bili supsidijarni obveznici alimentacije, te Zakona o privreme­nom uzdržavanju kojim bi to bila prvenstveno obveza države ustanovljenjem nacionalnog fonda za uzdržavanje”, ističe Petrović.

Dok se organiziraju okrugli stolovi o demografiji, dodaje, i dalje je jednostavnije državi prebaciti odgovornost uzdržavanja na nemoćne starce s ponižavajućim mirovinama.

“Puno je područja u koja zalutaju i diskriminatorni propisi i prakse, pa smo ponosni što smo već dva puta uspjeli izbrisati iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama odredbu kojom starije osobe točno na 65. rođendan postaju sumnjivih vozačkih vještina te ih se odmah upućuje na skupi (formalni) liječnički pregled, što je besmisleno jer onda ih „pregledavaju“ nepoznati specijalisti medicine rada, umjesto da potvrdu o njihovom zdravstvenom stanju besplatno izdaje izabrani liječnik. Uspjeli smo da pobijedi logika, a ne lobi medicine rada”, ponosno je naglasila Petrović.

Podsjetimo, SUH-ovo Polivalentno savjetovalište za umirovljenike započelo je s radom 23. ožujka 1999. godine u prostorijama Radničkoga doma, tada pod nazivom Savjetovališta za pravnu pomoć i socijalno-zdravstvenu zaštitu. Danas imaju vrlo uspješno Pravno savjetovalište s dva pravna savjetnika i pravnicom-pripravnicom, kroz koje se godišnje obradi više stotina slučajeva.

“Na vrata Psihološkog savjetovališta dnevno pokuca ili nazove na telefon netko potrebit takve vrste potpore. Mnogima pomogne i mjesečnik Glas umirovljenika u kojemu im i puno savjetodavnih sadržaja ili pak web stranica te tematska Facebook stranica „Pokret za borbu protiv siromaštva starijih osoba“. Sve je to, međutim, nedovoljno, jer većina starijih osoba nije informatički pismena i nemaju pristupa informacijama o svojim pravima”, zaključila je Jasna Petrović.

Maja Šubarić Mahmuljin