/NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE Još dvije županije postrožile mjere; posjeti u domovima umirovljenika samo na otvorenom

NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE Još dvije županije postrožile mjere; posjeti u domovima umirovljenika samo na otvorenom

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je nove epidemiološke mjere za još dvije županije, Zagrebačku i Virovitičko-podravsku, a iste počinju vrijediti u ponedjeljak 14. rujna za razdoblje od 14 dana, piše Mirovina.hr.

Popis je najdulji za Zagrebačku županiju. Za svadbene svečanosti nema ograničenja broja sudionika, ali mora se voditi evidencija sudionika te čuvati najmanje 14 dana. Na ostalim privatnim i poslovnim svečanostima smije biti najviše 20 sudionika. Na svim manifestacijama u zatvorenom prostoru, uključujući i mise, potrebno je nositi maske. Pogrebi se smiju organizirati s najviše 50 sudionika, bez održavanja karmina i izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

Kada je riječ o posjeti starijim osobama u domovima umirovljenika, one su moguće samo na otvorenom, uz maske i fizičku distancu od najmanje 1,5 metar, a posjet može trajati naviše pola sata. Iznimno, u zatvorenom su posjeti mogući nepokretnim osobama, tako da ući može samo jedan posjetitelj na 15 minuta. Prethodno treba mjeriti temperaturu, dezinficirati ruke te nositi masku, jednokratni ogrtač i nazuvke koje osoba sama mora osigurati.

Korisnicima treba, prema preporuci Stožera, omogućiti češće telefoniranje i video pozive. Djelatnicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola preporuka je da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima s većim brojem osoba.

Od ponedjeljka nove su mjere i u Virovitičko-podravskoj županiji. Na svadbama može biti najviše 50 ljudi. Iznimno, može ih biti do 100, ali samo ako se po sudioniku osiguravaju četiri četvorna metra prostorne površine. Na ostalim svečanostima i proslavama broj sudionika je također 50, a sve manifestacije u zatvorenom moraju biti organizirane sa četiri četvorna metra po osobi uz obavezno nošenje maski.

bl/Mirovina.hr

Foto: Unsplash