/‘ODLAZAK JOŠ JEDNOG VELIKANA’ Preminuo Špiro Guberina; sin se oprostio od njega dirljivom porukom na Facebooku

‘ODLAZAK JOŠ JEDNOG VELIKANA’ Preminuo Špiro Guberina; sin se oprostio od njega dirljivom porukom na Facebooku

Ova 2020. godina uzela je još jednog velikana. Špiro Guberina, popularni hrvatski glumac, širokoj publici najpoznatiji po ulogama u televizijskim serijama “Velo misto” i “Prosjaci i sinovi”, preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini života.

Glumio je mnogobrojnim predstavama, serijama i filmovima, a nastupao je i na mnogim kazališnim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskoga ljeta, Festivala djeteta u Šibeniku, Danima satire  u Zagrebu…

Zapažene uloge ostvario je i u Krležinim dramama “U logoru”, “Kraljevo”, “Golgota”, “Galicija” i “Vučjak”, te u Marinkovićevoj “Gloriji” gdje je glumio Don Florija, u “Kiklopu” pijanca, u “Pustinji” Sganarellea… Ipak, kako smo već naveli, najpoznatiji je publici po ulogama Divca u “Prosjacima i sinovima” te Strikana u “Velom mistu”.

Njegov sin, Boris Guberina od oca se oprostio dirljivom Facebook objavom. Uz obiteljsku fotografiju napisao je “Zbogom, tata, čuvaj mamu. Neka vam bude ljepše nego na Zemlji. Volim vas”.

Špiro Guberina preminuo je u 88. godini života. Osnovao je Mali hrvatski teatar “Kiklop”, koji je otvorio monodramskim kolažem “Majmunska posla”, a dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2011. i Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 2014. godine.

bl

Foto: Screenshot Youtube/Unsplash