/‘OMILJENI SPLITSKI SVEĆENIK’ U tragičnoj prometnoj nesreći život izgubio don Božo Bobo Delić

‘OMILJENI SPLITSKI SVEĆENIK’ U tragičnoj prometnoj nesreći život izgubio don Božo Bobo Delić

U tragičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju rano poslijepodne poginuo je don Božo Bobo Delić, omiljeni splitski svećenik koji je posljednjih 16 godina bio župnik župe Svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu.

Vijest je to koja je duboko potresla sve čije je živote dodirnuo, a u gradu pod Marjanom takvih je zaista bilo puno. Neslužbeni izvori kažu kako je 72-godišnjem svećeniku pozlilo dok je upravljao vozilom, nakon čega je automobil udario u zaštitnu ogradu. Na mjesto događaja odmah je stigla ekipa Hitne, no pomoći nije bilo.

Gdje god se pojavio, don Bobo je ostavio itekakav trag na vjerska i društvena zbivanja, uvijek promičući mir i dijalog, ali i nove ideje, bliske mladima pa nećemo pogriješiti ako kažemo da je svojim predanim radom pozitivno oblikovao na tisuće života. Živio je zaista plodonosno pa je njegova dostignuća u jednom tekstu teško pobrojati.

Vrata njegove crkve otvorena za sve

Jedan je od prvih svećenika koji su u župnu svakodnevicu uveli moderan način pjevanja liturgijskih pjesama, što je rezultiralo velikom popularnošću među pukom. Napisao je na stotine vjerskih pjesama koje se danas rado izvode diljem Hrvatske, a priznat je i omiljen bio i kao vjeroučitelj, poznat po tome što je generacije krizmanika predano, kao nagradu, vodio na hodočašća u Rim.

Volio je poštivati pravila, no vrata njegove crkve bila su uvijek otvorena za sve uzraste. S ministrantima je znao baciti na nogomet (bio je izvrstan sportaš), stolni tenis, bio je omiljen vjeroučitelj u osnovnoj školi Gripe. Župe u kojima je on djelovao, živjele su punim plućima.

Jedan je od začetnika Papa-festa, festivala duhovnih šansona koji se redovito održava u Solinu. Tuga je preplavila Split i Kaštela, bio je svećenik kakvog svaka župa može poželjeti, piše Slobodna Dalamcija.

mšm/slobodna dalmacija

Foto: Pixabay, ilustracija