/Omogućimo starijim Covid pacijentima da se za blagdane ‘vide’ sa svojim najmilijima

Omogućimo starijim Covid pacijentima da se za blagdane ‘vide’ sa svojim najmilijima

Mobilni uređaji potrošna su roba i vrlo često kupujemo novi mobilni telefon jer je bolji i napredniji od “starog”. Ali umjesto na otpadu, takve mobitele bismo mogli pokloniti nekome kome će omogućiti da uz pomoć njega vidi svoje najmilije, piše direktno.hr.

Radijska voditeljica Mirna Savić i intezivistica dr. Sonja Krofak osmislile su akciju #ObiteljNaDar, humanitarnu akciju kojom se pozivaju svi Zagrepčani i stanovnici okolice glavnoga grada da doniraju svoje stare, ali još funkcionalne, pametne telefone pacijentima na Covid odjelu KB Dubrava.

Pacijentima je to jedina prilika da za blagdane vide svoju obitelj putem video poziva jer više od 50 posto njih su osobe starije životne dobi bez mobitela novije generacije, ističu organizatorice akcije.

Glavni uvjet za sudjelovanje u akciji je da uređaj može uspostaviti kvalitetan videopoziv – imati funkcionalnu kameru, mikrofon i moguće spajanje na Wi-Fi mrežu; treba biti čist, bez velikih oštećenja posebice na ekranu, napunjen i spremljen u kutiju ili vrećicu s odgovarajućim punjačem ako ga ima (ukoliko se radi o specifičnom utoru za punjenje potom je još važnije uz uređaj priložiti punjač).

Zainteresirani za doniranje pametnih telefona mogu ih predati na jednoj od dvije lokacije u Zagrebu – trijažni kontejner kod KB Sveti Duh (ulaz kod Hitnog prijema), svakim radnim danom od 9-17 sati ili u prostorima zaklade Hrvatska kuća srca u Ilici 5/II (prolaz Oktogon).

Ako građani nisu u mogućnosti doći osobno, a ipak žele sudjelovati i donirati pametni telefon, mogu se javiti na e-mail adresu obiteljinadar@gmail.com te s volonterima dogovoriti preuzimanje uređaja na području Grada Zagreba.

Kako ističu organizatorice, u provođenje akcije uključili su se i studenti medicine, udruga StEPP te Hrvatska liječnička komora i Klinička bolnica Dubrava.

Pozivaju se i svi poslovni subjekti, telekomunikacijske kompanije te tvrtke koje se bave prodajom IT opreme, da se priključe akciji u skladu sa svojim mogućnostima.

Prikupljene uređaje volonteri će odnijeti na Covid odjele KB Dubrava te će se kroz uspostavu videopoziva pobrinuti da i oni koji su na liječenju i daleko od svojih obitelji, ipak ugledaju lice i čuju glas svojih najmilijih u ovo blagdansko doba.

Više informacija o samoj akciji možete pronaći ovdje.

bkk

Foto: Pixabay