/Osijek pomaže umirovljenike; rebalansom osigurano dodatnih 250 tisuća kuna

Osijek pomaže umirovljenike; rebalansom osigurano dodatnih 250 tisuća kuna

Starijim građanima, najviše pogođenima pandemijom korona virusa, pomoći se može i mora na razne načine. Odgovornost je kako na državi, tako i na jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Kako ih dodatno podržati u krizi, pogotovo one starije od 60 godina, samce i nemoćne s mirovinama ispod hrvatske linije siromaštva, dosjetio se Grad Osijek.

Grad Osijek u svom je proračunu rebalansom osigurao dodatnih 250.000 kuna kako bi tijekom zimskih mjeseci u vrijeme pandemije pomogao starijima, nemoćnima i samcima s mirovinom ispod 2.485 kuna. S istim programom nastavljaju i u Novoj godini, piše mirovina.hr.

Riječ je o projektu “Podrška starijim osobama tijekom epidemije bolesti Covid-19” kojemu je cilj očuvati fizičko i mentalno zdravlje starijih i nemoćnih te ih osnažiti za ostanak u vlastitome kućanstvu nasuprot institucionalizaciji. Konkretna pomoć pruža im se u dostavi toplih obroka, obavljanju svakodnevnih aktivnosti, dostavi lijekova…

Također, Osijek je prije nekoliko mjeseci uveo i redovnu mjesečnu naknadu za starije građane s malim mirovinama. Riječ je o 100 kuna svakoga mjeseca, uz uvjet da mirovina ne prelazi iznos od 1400 kuna, odnosno 2.400 kuna ako je u pitanju bračni par. Osječki umirovljenici dobivaju i uskrsnice i božićnice.

bkk

Foto: Unsplash