/Osječka udruga organizirala medijsko opismenjivanje starijih osoba – na tržnici

Osječka udruga organizirala medijsko opismenjivanje starijih osoba – na tržnici

Međunarodna su istraživanja, provedena u posljednjih nekoliko godina, pokazala kako su osobe starije od 65 godina one koje prosječno najviše šire dezinformacije i lažne vijesti (“fake news”) preko društvenih mreža poput Facebooka.

Upravo je taj podatak potaknuo osječku Udrugu “Grupa građana” na prijavu projekta Agenciji za elektroničke medije, a usmjeren je na medijsko opismenjavanje starijih osoba, mahom umirovljenika. Riječ je o projektu “Novomedijsko doba za treću životnu dob”, koji je Agencija prihvatila na prošlogodišnjem javnom natječaju i osigurala mu financijsku potporu.

U okviru toga projekta u svibnju i lipnju ove godine održana su predavanja i radionice za umirovljenike u domovima za starije i nemoćne osobe u Osijeku i Belom Manastiru te podružnicama Matice umirovljenika Hrvatske na području Osječko-baranjske županije.

Sada se ovom projektu pridružila i agencija Deus Media i trgovačko društvo Tržnica d.o.o. koja je u petak bila suorganizator u Dan medijske pismenosti za seniore, a koji je održan upravo na središnjoj osječkog tržnici na  Gajevom trgu.

Tom prigodom su medijski stručnjaci i to dugogodišnja novinarka i predavačica u projektu Udruge “Grupa građana”, dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard te medijski analitičar i predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Tomislav Levak, mag. cult., organizirali druženje s umirovljenicima, kojima su dijelili letke i odgovarali na konkretna pitanja vezan uz funkcioniranje suvremenih, ali i klasičnih medija.

“Projekt je planiran još u 2020. godini, no zbog pandemije Covida-19 bili smo ga odgodili za prvi dio ove godine i sretni smo što se epidemiološka slika toliko popravila da smo mogli odraditi druženja s našim sugrađanima treće životne dobi uživo. Kada su u pitanju društvene mreže, velik se broj umirovljenika njima služi, no dio ih ipak još izbjegava. No, u konačnici njih najviše zanima “tko stoji” iza vijesti, tko su vlasnici medijskih kuća i čemu u medijima uopće vjerovati, a čemu ne”, podijelio je iskustva s terena Tomislav Levak.

bkk

Foto: Udruga Grupa građana