/‘OTKRIVEN UMIROVLJENI NASTAVNIK’ S krivotvorenom diplomom predavao 18 godina

‘OTKRIVEN UMIROVLJENI NASTAVNIK’ S krivotvorenom diplomom predavao 18 godina

Kako piše Glas Slavonije, PU virovitičko-podravska dovršila je kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjim umirovljenikom koji je do nedavno radio u slatinskoj osnovnoj školi, a kaznenu prijavu ‘zaradio’ je zbog prijevare.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 66-godišnjak tijekom lipnja 2001.godine nabavio krivotvorenu diplomu Filozofskog fakulteta Novi Sad o stečenom visokom obrazovanju, na temelju koje je u razdoblju od 11. listopada 2001. do 31. kolovoza 2019. godine ostvario radni odnos na području Slatine. Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u obliku isplate plaća u iznosu većem od 1.360.000 kuna, doznaje Glas Slavonije iz PU virovitičko-podravske.

Policija je o slučaju podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu Virovitica.

Podsjetimo, proces provjere vjerodostojnosti isprava Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je 11. siječnja 2019. godine, a za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola. Ministarstvo je također dalo uputu da se prilikom svakog novog zapošljavanja obvezno provjeri vjerodostojnost isprave. Ministarstvo je uz to tražilo i provjeru diploma i u drugim ustanovama u svojoj nadležnosti kao jednu od antikorupcijskih mjera. U procesu provjere do početka lipnja ove godine otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava – 27 diploma i 33 svjedodžbe.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca te je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama bilo je 12 krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, osam inozemnih diploma, tri lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, dvije Sveučilišta u Splitu te po jedna lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci.

bl/Glas Slavonije

Foto: Pixabay