/Pazite se dehidracije – stanice mozga trebaju vodu!

Pazite se dehidracije – stanice mozga trebaju vodu!

Voda je neophodna za funkcioniranje našega tijela, no najnovija istraživanja pokazuju i to da čak i kod umjerene dehidracije posljedice po naš mozak mogu biti dalekosežne.

Jedna od najnovijih studija pokazala je da gubitak tekućine od otprilike 2 posto težine sportaša dovodi do poremećaja kognitivnih funkcija. Čak takva (blaga do umjerena) dehidriranost uzrokuje poremećaje pažnje i otežanu sposobnost donošenja odluka, stoji u radu objavljenom u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Pokazalo se da dehidriranost stvara probleme u zadaćama koje traže pažnju, motoričku koordiniranost i tzv. izvršnu funkciju koja uključuje, na primjer, snalaženje na zemljovidima, pravopis, računanje ili korigiranje tekstova, prenosi znanost.com.

”Već smo znali da fizička spremnost pati kada se prijeđe prag od 2 posto tjelesne mase, naročito poslije vježbanja u toplom okružju”, tvrdi voditeljica studije Mindy Millard-Stafford.

Zato se postavlja pitanje, dodaje, što se onda događa u mozgu uz isti gubitak tekućine, što je često kod ljudi kada budu aktivni ili kada rade vani.

“Kao što stanica mišića zahtijeva vodu, tako je treba i stanica mozga”, zaključuje Millard-Stafford.

Učinci takve dehidracije nisu dramatični, ali su narasli s rastom dehidriranosti.

Ova studija nije prva koja istražuje učinak dehidriranosti na kognitivne funkcije, no sve ranije su imale proturječne rezultate zbog malog broja ispitanika. Zato su ovaj put obuhvaćena i ranija 33 istraživanja s ukupno 413 odraslih osoba. Ispitanici su nakon tjelesnih aktivnosti na toplom vremenu i uz uskratu tekućine izgubili 1-6 posto težine.

Dr. Ronald Roth, koji nije surađivao na studiji, ocjenjuje kako je pravi tren za takva istraživanja zbog globalnog zatopljenja i da se podsjeti vikend-sportaše koliko je bitno konzumirati dovoljno tekućine.

”Mislim kako ovo osnažuje ono što smo i inače smatrali točnim”, tvrdi on. Poruka je – što je veća dehidriranost, to manje oštro radi um pa vaše sposobnosti donošenja odluka stradaju.

mšm/znanost.com