/‘PITALI SMO’ Što su nas bake i djedovi najvažnije naučili? Je li to ljubav, recept za sreću ili dobra kuhinja? Donosimo odgovore!

‘PITALI SMO’ Što su nas bake i djedovi najvažnije naučili? Je li to ljubav, recept za sreću ili dobra kuhinja? Donosimo odgovore!

Ovih smo se dana oko blagdana Svih svetih prisjetili voljenih osoba koje više nisu s nama pa tako i naših baka i djedova čiji utjecaj na naše živote nije zanemariv. Dok neki još uvijek imaju privilegiju družiti se i učiti od svojih baka i djedova, nekima je njihov lik ostao samo u sjećanju. Zanimalo nas je kakve smo vrijednosti i znanja od njih primili, stoga smo upitali osobe različitih generacija, podrijetla, spola i dobi što su najvažnije naučili od svojih baka i djedova.

Donosimo njihove odgovore koji su drugačiji i posebni, no u jednom se ipak svi slažu – bake i djedovi prenijeli su nam životne vrijednosti i poučili nas ljubavi, ali i nekim praktičnim znanjima poput kuhanja ili šivanja.

“Imala sam tu sreću da sam s bakom mogla provesti dosta vremena. Njeni savjeti su mi jako važni. Bila mi je uzor majke, bake, naučila me što je ljubav, ali ona prava, da joj nije teško u bilo koje doba noći ustati da meni ispuni želje. Njezina rečenica: ‘Neka te bar kamen u cipeli žulja’ ostala mi je u sjećanju”, ističe Milija (45).

Slično razmišlja i Teddea (32) koju su, kaže, upravo bake i djedovi naučili važnosti obiteljskih odnosa.

“Iako su odrastali u drugačije vrijeme, obiteljske vrijednosti bile su na prvom mjestu, što i danas rezultira tradicijama koje tek kao odrasla osoba počinješ cijeniti. I danas su moji baka i djed okosnica svih obiteljskih okupljanja, bilo da su u pitanju rođendani ili praznici, djeca, unuci i praunuci dužni su doći kako bi im uljepšali te dane. Naravno, tu je i bakina nenadmašna kuhinja i oni mali trenuci kada ti napravi ručak kakav samo ona zna. Ono što oni ostavljaju iza sebe škola je za sve nas da u kaotičnom i brzom svijetu ne zaboravimo kako su požrtvovnost i obitelj ono što je najbitnije.”

‘Biti uporan, ali i znati uživati’

Da nas bake i djedovi osim životnih vrijednosti mogu poučiti i praktičnim vještinama uvjerila se Klara (36).

“Moja baka me naučila šivati, heklati, saditi voće i povrće. Djed me naučio saditi duhan i naučio me kako se pravi vino”, ističe.

I Ana (37) je od bake i djeda naučila važne životne lekcije, ali i zanimljive vještine.

“Naučili su me da moramo voljeti svoju zemlju i jezik. Sjećam se da sam od njih naučila i jednu pjesmu na francuskom, ali i voziti traktor. Od baka i djedova sam također naučila da život brzo prođe, ali dugo traje, te da ne treba biti preozbiljan”.

Vedrana (29) nam kaže da je od bake i djeda naučila kako treba uvijek biti uporan, ali ne zaboraviti kako uživati.

“Naučili su me da nikad ne treba odustajati od onoga što želiš! Moji baka i djed bili su učitelji i prošli su veliki put do uspjeha. Ipak, i u 80-oj moja baka je prilično aktivna i uživa u odlascima u kazalište ili druženjima s prijateljima. Uvijek kažu meni i sestri da trebamo slijediti svoje snove, trebamo se slagati i nadopunjavati. Kazali su nam da sve dođe u svoje vrijeme i da za sve u životu ima vremena. ‘Uživajte u životu’, glavna je poruka mojih bake i djeda”.

Da nas upravo bake i djedovi mogu naučiti vrijedne životne lekcije uvjerio se i Josip (35).

“Naučili su me da su kuknjava i razmaženost današnjeg svijeta uglavnom promašeni. Kada čuješ njihovu priču o poniznosti, marljivosti i ustrajnosti, s jedne strane te pune energijom da koračaš naprijed u ovom suludom svijetu. Premda živimo i živjeli smo u različitim vremenima, to bi trebala biti osnovna nit vodilja svakoga”.

‘Naučili su me nježnosti i strpljenju’

Ana (36) je također svjesna toga da danas živimo u potpuno drugačijem vremenu te da bi upravo od baka i djedova mogli naučiti recept za sreću.

“Od njih sam naučila više cijeniti sve ono što imam u životu, svjesna da su oni živjeli u puno zahtjevnijem vremenu, a puno puta bili puno sretniji i ispunjeniji nego što smo mi danas. Od baka i djedova učimo se nježnosti, strpljenju i razumijevanju jednih prema drugima te neprolaznim životnim vrijednostima.”

Daniela (45) kaže kako je sve praznike provodila kod bake i djeda. Baka ju je naučila kuhati, ali i davala ljubav koju samo baka može dati.

“To je jedna posebna ljubav. Baka mi je davala savjete, s kojima se puno puta nisam slagala, ali sam ju poslušala, pogotovo u vrijeme dok sam išla u srednju školu. Željela mi je samo dobro i da se ne dogodi neko zlo. Djed me naučio da bez motike nema hrane i na svoj način pokazivao ljubav. Bio je strog. Radio je cijeli život na polju i kada sam bila kod njih na ljetnim praznicima pomagala sam im u poljoprivredi, a na zimskim praznicima smo uživali u plodovima ljeta i jeseni. Iz današnje perspektive kada sam i sama roditelj, razumijem njihovu brigu za mene i razumijem njihove savjete koje su mi davali. Neke i sama danas prenosim svojoj djeci. Nedostaju mi danas jako puno”.

Iz svih odgovora vidljiv je velik utjecaj naših baka i djedova na naše živote, i to pozitivan. Upravo zbog njih naučimo osnovne životne vrijednosti, a neke lekcije tek shvatimo kada i sami dođemo u zreliju dob. Stoga, ako su vaše bake i djedovi još uvijek s vama, nazovite ih, zapišite njihove mudrosti, udijelite im zagrljaj i zahvalite na njihovoj ljubavi i prisutnosti u vašem životu. Ako pak više nisu s vama, upalite za njih svijeću, sjetite ih se s osmjehom i zahvalite što su bili dio vašeg odrastanja i životnog puta.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija