/‘POČIVAO U MIRU’ Napustio nas je Mladen Kušec, legenda novinarstva

‘POČIVAO U MIRU’ Napustio nas je Mladen Kušec, legenda novinarstva

Legenda hrvatskog novinarstva Mladen Kušec, poznat po svojim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade kao što su “Tonkica Palonkica, frrr…”, “Patuljci pojma nemaju”, “Hihotići” i “Bijela vrana” umro je u Zagrebu, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska radio televizija (HRT).

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine.

U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu počeo je raditi 1963., kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.), piše direktno.hr.

Njegove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa HR-a 1989.–94., nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena. Autor tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

Dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983., nagrade RZ-a 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. godine.

bkk

Foto: Screenshot/YouTube