/Policija upozorava na prijevare: Starije žene iz Metkovića i Dubrovnika ostale bez 620.000 kuna i 130.000 eura

Policija upozorava na prijevare: Starije žene iz Metkovića i Dubrovnika ostale bez 620.000 kuna i 130.000 eura

Policijska uprava dubrovačko-neretvanske županije izvijestila je o dvije krupnije prijevare na štetu starijih ženskih osoba. Opisali su dva slučaja, jedan iz Metkovića gdje je starija žena ostala bez 620.000 kuna, a drugi se odnosi na stariju ženu iz Dubrovnika koja je ostala bez 130.000 eura, piše Mirovina.hr.

PU dubrovačko-neretvanska županija upozorava na dva nova modaliteta prijevare, dosad nezabilježene na njihovom području.

Misleći da novac predaje policiji ostala bez 620.000 kuna

U prvom slučaju je starija ženska osoba prijavila prijevaru u Metkoviću na način da je na svoj kućni telefonski broj zaprimila više poziva muške osobe koja se predstavila kao kriminalistički inspektor te joj je rekao da je netko podigao dio novca kojeg ona ima oročenog u banci. Muškarac je opisao kako policija u svezi navedenog vrši provjere te da bi ona trebala podignuti preostali dio novca i dati ga njima.

Misleći da novac predaje policiji, žena je iznos od 620.000 kuna predala dvojici nepoznatih muškaraca koji su došli na njenu kućnu adresu. Ubrzo je shvatila da je prevarena te je slučaj prijavila policiji.

“Upozoravamo građane, posebno one starije životne dobi, da s posebnim oprezom komuniciraju s nepoznatim osobama koje od njih traže novac ili osobne podatke kao i da svaki sumnjivi slučaj prijave policiji na broj 192 ili dolaskom u najbližu policijsku postaju”, stoji u priopćenju PU dubrovačko neretvanske.

U drugom slučaju šteta je 130.000 eura

U drugom slučaju oštećena je također starija ženska osoba iz Dubrovnika. Ona je prijavila prijevaru koja je trajala posljednjih godinu dana. Naime, u protekloj godini dobivala je upute nepoznatih osoba koji su se predstavili kao brokeri, a njihove oglase pronašla je na internetu.

Ne znajući da se radi o prevarantima, ona je uplaćivala novčane iznose bankovnim doznakama firmama sa sjedištem na Cipru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na ime ulaganja u trgovinu dionicama, valutama i plemenitim metalima.

Prevaranti su joj obećali da će joj se uloženi novac vratiti uz dobit.

Nakon što se pobliže informirala o firmama s kojima je poslovala, shvatila je da je žrtva međunarodnih prevaranata te je slučaj prijavila policiji. Oštećena je za ukupno 130.000 eura.

bl

Foto: Pixabay