/Poljska uvodi mirovinu za majke četvero ili više djece

Poljska uvodi mirovinu za majke četvero ili više djece

Oko 84.000 Poljakinja bez uvjeta za mirovinu dobit će tzv. ‘mirovinu za majke’. I očevi se mogu prijaviti, međutim samo ako je majka umrla ili napustila obitelj. Ova mjera je u parlamentu izglasana s 259 glasova za i samo 20 protiv.

Donji dom poljskog parlamenta izglasao je zakon po kojem će majke četvero ili više djece koje nemaju uvjete za državnu mirovinu – ipak dobiti mirovinu. Posebna mirovina naziva se ‘mirovinom za majke’, no i očevi se mogu prijaviti ako je majka preminula ili napustila obitelj, piše thenews.pl.

Sada zakon mora proći kroz Senat, parlamentarni gornji dom.

Dio je to predizbornog obećanja konzervativne Vlade koje je velik fokus stavilo na demografiju, natalitet i obiteljske vrijednosti, prenosi Mirovina.hr.

Premijer Mateusz Morawiecki je prošloga tjedna izjavio kako je vladin novi “Mama 4+” program namijenjen kako bi koristio “majkama i bakama koje su posvetile svoj život podizanju djece te kako oni zaslužuju zahvalnost i poštovanje od društva i drugih autoriteta.”

Ministrica obitelji Elzbieta Rafalska rekla je kako će ovaj program riješiti probleme 84.000 žena koje zbog majčinskih obaveza nisu ostvarile pravo na minimalnu državnu mirovinu.

Najavljeno je kako bi zakon vrlo brzo trebao stupiti na snagu, već 1. ožujka 2019. godine.

No iznos koji će majke primati nije velik. Riječ je o 1.100 zlotija ili 1.900 kuna. Iznos je to mnogo manji od prosječne starosne mirovine u Poljskoj koja iznosi 3.730 kuna.

mšm

Foto: Pixabay