/PORAŽAVAJUĆI PODACI – Naši umirovljenici žive kraće, piju više lijekova i imaju manje novca od vršnjaka iz EU

PORAŽAVAJUĆI PODACI – Naši umirovljenici žive kraće, piju više lijekova i imaju manje novca od vršnjaka iz EU

Stariji hrvatski građani žive lošije nego u drugim zemljama EU, pokazalo je veliko europsko istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi. Naši umirovljenici žive s manje prihoda, žive kraće i piju više lijekova od svojih vršnjaka u EU.

Rezultati velikog europskog istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju pokazuju i dokazuju ono što je većini umirovljenika već poznato – Hrvati žive kraće, piju više lijekova i žive s manje novaca od svojih vršnjaka iz Europske unije, piše rtl.hr.

Istraživanje traje već nekoliko godina i prati iste ljude, u Europi oko 140.000 ljudi, u Hrvatskoj dvije i pol tisuće.

“Istraživanje nam omogućava da pratimo promjene. Kako je bilo zdravlje osoba u 2015., zatim u 2017. i kakvo je stanje u 2019. godini. Ako je došlo do drastičnih pogoršanja, onda nam je to signal da nešto trebamo mijenjati u zdravstvenom sustavu”, kazao je suradnik istraživanja i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Šime Smolić.

Istraživanje pokazuje kako Hrvatski umirovljenici imaju upola manje prihode od susjeda u Sloveniji i gotovo pet puta manje prihoda od starijih Nijemaca. Samo trećina starijih građana od 50 godina ima dovoljno novca da bi preživjeli cijeli mjesec.

“Ako su morali zbog nedostatka novca štedjeti na grijanju i hrani, želimo vidjeti kako to na kraju utječe na njihovu kvalitetu života i na kraju – na njihovo zdravlje”, kazao je suradnik istraživanja i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ivan Čipin.

mšm/rtl

Foto: Pixabay, ilustracija