/‘PRAVEDNIJI NAČIN IZRAČUNA’ Što bi Vlada mogla učiniti s obiteljskim mirovinama

‘PRAVEDNIJI NAČIN IZRAČUNA’ Što bi Vlada mogla učiniti s obiteljskim mirovinama

HDZ-ov izborni program “Sigurna Hrvatska” umirovljenicima obećava “najmanje 10 posto veće mirovine”, ali i promjene u modelu obiteljskih mirovina. Kako je predizborni program dobrim dijelom postao programom nove Vlade, Mirovina.hr piše da imaju poprilično dobru ideju što bi mogli napraviti s obiteljskim mirovinama.

Osim obećanog rasta mirovina od 10 posto do kraja mandata, HDZ je u predizbornom programu spomenuo i obiteljske mirovine za koje mnogi upućeni tvrde da su najveća nepravda našeg mirovinskog sustava. HDZ u programu nije bio previše konkretan što točno planiraju napraviti, sve što smo dobili jest rečenica da će “omogućiti pravedniji način izračuna” obiteljskih mirovina.

Mogli bi uštedjeti ako postrože uvjete

Resorno ministarstvo je još u prošlom mandatu osnovalo radnu skupinu koja bi trebala donijeti nacrt novog modela obiteljskih mirovina, no sve je to još u ranim fazama. Hrvatska vjerojatno ima najpovoljnije uvjete za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu, odnosno da je dob za ostvarivanje preniska u odnosu na ostatak EU.

Obiteljsku mirovinu u Hrvatskoj možete primati već s 50 godina života, no neke uvjete možete ostvariti već s 45 godina, iako ćete isplate moći dobiti tek kad napunite 50 godina.

Vlada bi upravo taj dio mogla korigirati i postaviti veću dobnu granicu za primanje obiteljske mirovine.

Budući da obiteljske mirovine većinom koriste žene, nekakva logična granica za ostvarivanje prava na mirovinu mogla bi postati ista dobna granica koju žene imaju za ostvarivanje prava na prijevremenu mirovinu. U 2020. godini ta granica iznosi 57 godina i šest mjeseci života, a do 2029. će se izjednačiti s muškarcima pa će žene u prijevremenu mirovinu ići s istim uvjetima kao i muškarci – s 60 godina.

Kada bi uvjeti bili stroži, broj korisnika obiteljske mirovine zasigurno bi bio manji, a država bi imala manje mirovina za isplatiti. Tu se mogu postići nemale uštede, iako će ti ljudi u obiteljsku mirovinu otići nešto kasnije, ali će zato kraće vremena primati mirovinu.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović za portal Mirovina.hr je kazala kako će od Vlade zatražiti da barem krenu raditi dio po dio. Tako će zatražiti da prije pune reforme barem promijene udio mirovine koji se može naslijediti od preminulog partnera, sa 70 na 80 posto.

Više detalja o smjeru obiteljskih mirovina trebalo bi biti poznato nakon 1. listopada, kada će se sastati Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe.

bl/Mirovina.hr

Foto: Unsplash