/“PRAVO NA KRIK” – Borkinja za prava umirovljenika Jasna A. Petrović objavila prvijenac: Nikad nije kasno!

“PRAVO NA KRIK” – Borkinja za prava umirovljenika Jasna A. Petrović objavila prvijenac: Nikad nije kasno!

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, feministkinja i bivša novinarka Jasna A. Petrović predstavila je svoj prvi roman “Pravo na krik” 17. siječnja u punoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva. Autorica se potpisala kao Jozefina Petrović, a knjigu je objavio Verbum. Više o nastanku romana, radnji koja je smještena u socijalističku Hrvatsku i tematici zlostavljanja upitali smo autoricu Jasnu A. Petrović koja kaže kako je prvijenac objavila u zrelim godinama, no rukopis je nastao mnogo ranije.

“Polovica romana je nastala početkom 1980-ih godina kada sam dobila stimulaciju Ministarstva kulture za svoj rukopis “Tridesetgodišnjakinja”, takozvani RSIZ za kulturu. No zbog stjecaja okolnosti odustala sam od objave. Prije nekoliko godina sam napisala paralelnu radnju romanu – priču zlostavljanog djeteta koja se preslikala i na paralelnu priču o 30-godišnjakinji koja doživljava traume i psihičko zlostavljanje tijekom razvoda”, započela je Petrović.

No ovaj roman, dodala je, nije ni ispovijest ni ispovijed.

“Riječ je o fikciji koja preslikava sudbine brojnih žena iz tog razdoblja koje su se sramile priznati ili izreći išta o tome da su zlostavljane već su se osjećale krive za svoje zlostavljanje u djetinjstvu i neuspjeh u braku,” istaknula je autorica.

Radnja romana smještena je u socijalističku Hrvatsku kada još nije bilo pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i prava djeteta. Petrović je naglasila kako teme zlostavljanja u obitelji nisu bile popularne i zastupljene u javnosti.

“Pravo na krik je krik za pravo na slobodu riječi. Tema zlostavljanja je bila gurana pod tepih, baš kao i tema razvoda i raspada obitelji. I jednog i drugog si se morala sramiti”, napomenula je Petrović.

Za kraj se osvrnula i na samu promociju knjige koju je moderirao redatelj Mario Kovač. Ulomke su čitale glumice Nina Violić i Hana Hegedušić, a svirala je Ana Rucner. O romanu su govorili urednica Nera Karolina Barbarić, recenzenti Branimir Baron-Brljević i Marijana Rukavina Jerkić te ilustratorica Dunja Niemčić.

“Puno pozitive na jednom mjestu. A sad krećem na drugu knjigu. Nikad nije kasno”, poručila je Jasna A. Petrović.


Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook (Jasna A. Petrović)