/Predsjednik HSU-a ima zamjerku mirovinskoj reformi

Predsjednik HSU-a ima zamjerku mirovinskoj reformi

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja očitovao se o prijedlogu mirovinske reforme. Pozdravio je najavu uvođenja državne mirovne za one koji nikada nisu radili, i mogućnost da umirovljenici mogu raditi četiri sata, no ima dvije velike zamjerke koje bi mogle imati dalekosežne posljedice.

“Zabrinjavaju negativna rješenja vezana uz povećanu penalizaciju prijevremenog umirovljenja i podizanje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina, nedostatak rješenja vezanog uz dodatak na mirovine u 2. mirovinskim stupu”, rekao je na novinarske upite Hrelja, koji je sudjelovao na skupu Američke gospodarske komore (AmCham), piše Dnevnik.hr.

Vezano za činjenicu da su neki umirovljenici nakon najnovijeg povećanja mirovne postali obveznici plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, Hrelja je rekao kako su to karakteristike naših sustava koji nisu umreženi.

“Imamo indeksaciju mirovina, a to ne prati povećanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Od 2004., dakle punih 14 godina, cenzus je isti, što nikako nije normalno”, smatra Hrelja.

Osvrnuo se i na još jedno važno pitanje za koje je potrebno naći rješenje.

“Mislim da je pravično riješiti pitanje beneficiranog radnog staža s obzirom na to da se pojavljuju neka nova zanimanja i djelatnosti s jedne stane, a s druge strane više od 40 ih više ne postoji, a za njih je predviđen beneficirani radni staž”, rekao je Hrelja.

Dodao je i to kako je 2010. godine bilo 10.000 ranijih odlazaka u mirovinu, a ovaj puta očekuje između 6 i 8 tisuća ako bude takva rigidna penalizacija. To znači osigurati u proračunu 1. siječnja 2019. oko 200 milijuna kuna više.

“Ako se ministru financija Zdravku Mariću i Vladi igra s takvim brojkama, tu im ne mogu pomoći i, nažalost, to je sve skupa na štetu budućih umirovljenika”, ocijenio je Hrelja.

mšm/dnevnik.hr