/‘PREDSTAVLJANJE U SEDAM TOČAKA’ Vlada osnovala Povjerenstvo za starije osobe. Evo čime će se baviti

‘PREDSTAVLJANJE U SEDAM TOČAKA’ Vlada osnovala Povjerenstvo za starije osobe. Evo čime će se baviti

Hrvatska je dobila još jedno povjerenstvo, ono za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina. Prvi sastanak pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održali su u petak, pri čemu su obznanili od čega će se sastojati njihov rad.

Povjerenstvo je osnovano od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao savjetodavno i stručno tijelo čiji će rad uključivati izradu prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja s ciljem prevencije širenja zaraze virusom COVID-19, sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina, navode.

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u petak je održan prvi sastanak ministra Josipa Aladrovića s novoosnovanim Povjerenstvom za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina. Obznanili su u sljedećih sedam točaka čime će se točno baviti:

  1. Davanje prijedloga za unaprjeđenje politike u svrhu suzbijanja epidemije kako kod pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi tako i cjelovitim obuhvatom starijih osoba;
  2. Informiranje starijih osoba i osoba iz drugih ranjivih skupina o oblicima zaštite od epidemije korona virusa i načinu reagiranja u situaciji zaraženosti virusom;
  3. Osiguravanje zaštitne opreme;
  4. Unapređenje organizacije rada za vrijeme epidemije;
  5. Suradnju s Nacionalnim i županijskim stožerima;
  6. Osnaživanje starijih osoba i ostalih ranjivih skupina u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja;
  7. Edukaciju zdravstvenih djelatnika s ciljem postizanja boljih rezultata u suzbijanju epidemije korona virusa.

Na sastanku su uz ministra Aladrovića sudjelovali koordinator Povjerenstva prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, zamjenica koordinatora Zvjezdana Bogdanović, državna tajnica Marija Pletikosa te ostali članovi iz različitih institucija s područja zdravstva, sustava socijalne skrbi i jedinica regionalne i lokalne samouprave.

Povjerenstvo je zaključilo da je neophodno potrebno brzo reagiranje kako bi neizvjesna situacija koja nas očekuje na jesen bila što učinkovitije rješavana, a čemu će pridonijeti i Tim potpore kojeg čine službenici Ministarstva, izvijestili su na stranicama Ministarstva.

bl

Foto: Unsplash