/Predstavnici obiteljskih domova reagirali na ‘nevjerojatan potez’ Ministarstva obitelji i socijalne politike

Predstavnici obiteljskih domova reagirali na ‘nevjerojatan potez’ Ministarstva obitelji i socijalne politike

Predstavnici obiteljskih domova u Hrvatskoj i udruga Glas poduzetnika upozoravaju da izmijene Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnik nisu napravljeni u konzultaciji sa strukom. Na taj način, kažu, kažnjavaju se svi oni koji odgovorno rade svoj posao te koji su stručni u pitanjima skrbi za starije i nemoćne osobe.

Iz Udruge poručuju da su se u vrlo kratkom roku, predstavnici obiteljskih domova u Hrvatskoj ujedinili “oko nevjerojatnog poteza Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike” te u sklopu Udruge počeli djelovati kao Odbor pružatelja socijalnih usluga sa smještajem.

“Ističemo da najavljena promjena Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika predlaže smanjenje kapaciteta smještaja obiteljskih domova sa sadašnjih 20 na 12 osoba, što u konačnici predstavlja zatvaranje obiteljskih domova ili njihovu preregistraciju. Naglašavamo da bi se ovom odlukom samo povećao broj ilegalnih domova”, stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

U Udruzi smatraju da resorno ministarstvo trenutno nema dobru strategiju koja bi zbrinula korisnike koji se ovim odlukama ostavljaju bez potrebne skrbi.

Predstavnici obiteljskih domova i udruga Glas poduzetnika ovim putem žele potaknuti Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na suradnju i uključivanje stručnih ljudi u kreiranje Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika. Ističu i da je iskustvo predstavnika obiteljskih domova neprocjenjiv resurs znanja.

bkk

Foto: Pixabay