/Preminuo Ivan Šuker, hrvatski političar i bivši ministar financija u vladi Ive Sanadera

Preminuo Ivan Šuker, hrvatski političar i bivši ministar financija u vladi Ive Sanadera

Nakon duge i teške bolesti preminuo je hrvatski političar i bivši ministar financija u Vladi Ive Sanadera Ivan Šuker.

Obavljao je funkciju ministra financija i potpredsjednika Vlade, a rođen je 1957. godine u Livnu.

Zastupnik HDZ-a od 2000.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine postao je zastupnik HDZ-a i član Odbora za financije i državni proračun, te Odbora za lokalnu samoupravu.

Također je postao vođa Gradskog odbora HDZ-a i gradonačelnik Velike Gorice. Šuker je izabran i u Predsjedništvo HDZ-a.

Iako je podržavao Ivića Pašalića umjesto Ive Sanadera na VII. Općem saboru HDZ-a 2002. godine, izabran je za potpredsjednika stranke.

Smijenila ga Jadranka Kosor

Od 2003. godine obnašao je dužnost ministra financija u vladi Ive Sanadera, a ostao je na toj poziciji sve do 2008. godine, kada ga je smijenila Jadranka Kosor tijekom rekonstrukcije vlade u kojoj je otišlo još troje ministara.

Šuker je na sjednici Predsjedništva stranke poručio Kosor kako joj nikada neće oprostiti. Martina Dalić je naslijedila Šukera nakon njegova odlaska s te pozicije, a on je ponovno aktivirao svoj saborski mandat.

Na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima 2012. godine za predsjednika HDZ-a podržao je Tomislava Karamarka, ali s obzirom na to da je to učinio kasno nije se našao na njegovoj listi.

Šuker na suđenju za INA-MOL: Ne znam u kakvom su odnosu bili Sanader i Ježić

Tada doživljava poraz na izborima za mjesto potpredsjednika stranke, ali nakon toga ponovno preuzima Gradski odbor HDZ-a Velike Gorice. Odnio je tijesnu pobjedu nad svojim dugogodišnjim stranačkim rivalom Draženom Barišićem.

Odlazak u mirovinu

Od 2002. do 2004. godine je bio predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, a 2015. godine je opet izabran na tu funkciju. U studenom 2016. godine napušta tu dužnost i nakon toga se sve manje spominje u medijima. Nakon što je ispunio sve uvjete odlazi u mirovinu. Nakon odlaska iz Sabora je ostao član HDZ-a, ali više nije bio član nijednog središnjeg tijela HDZ-a.

Šuker se većinu vremena od 27 godina, koliko je bio aktivni član HDZ-a, uspijevao održavati u vrhu stranke unatoč svim promjenama na čelu. Bio je jedan od najaktivnijih zastupnika u Saboru.

mšm

Foto: Screenshot/YouTube