/Previše televizije u starijoj dobi utječe na gubitak vokabulara i pamćenja

Previše televizije u starijoj dobi utječe na gubitak vokabulara i pamćenja

Pretjerano gledanje televizije utječe na osobe starije od 50 godina. Pokazalo je to istraživanje dvojice znanstvenika s University Collegea u Londonu. Zaključili su da je preko tri i pol sata televizije dnevno povezano s gubitkom vokabulara i pamćenja.

Znanstvenici su na uzorku od 3.662 osobe starije od 50 godina istražili kako gledanje televizije utječe na njihovo zdravlje, piše portal za znanost sci-news.com. Rezultati za one koji televiziju gledaju preko tri i pol sata dnevno – imaju loše vijesti. Ustanovili su kako kod njih dolazi do gubitka pamćenja, a posebice im to utječe na vokabular koji se smanjuje.

I dok gledanje televizije ima svoje prednosti, poput učenja novih stvari kada gledate dokumentarce ili smanjenje stresa dok se opuštate, ukupni rezultati postaju sve gori ako je previše televizije uključeno u vaš život. Svakako preporučamo starijima od 50 da televiziju gledaju umjereno, ali i da rade što više drugih stvari kako bi kontrirali učincima”, tvrdi glavna istraživačica dr. Daisy Fancourt.

Fancourt i njen kolega profesor Andrew Steptoe analizirali su podatke iz jednog dugotrajnog istraživanja koje je uključivalo starije od 50 godina.

Ispitanicima je prvi puta pristupljeno 2008. i 2009. godine, kada su riješili prvi test verbalne memorije i općeg znanja jezika. Ispitalo ih se koliko često gledaju televiziju, a zatim su testove ponavljali, a zaključne testove su napravili 2014. i 2015. godine.

U prosjeku, radilo se o zdravim ljudima s prosječnom dobi od 67.1 godinom.

Kod onih koji gledaju manje od tri sata televizije, zabilježen je pad u testovima pamćenja od 4 do 5 posto. S druge strane, oni koji televizijski sadržaj konzumiraju preko tri i pol sata dnevno, pad u testovima je iznosio od 8 do 10 posto, dvostruko više.

Više čitanja, interneta i video igara

Istraživači zaključuju kako televizija ne smije biti glavni oslonac kod konzumiranja medija, a umirovljenicima preporučuju sljedeće aktivnosti koje bi trebale kontrirati TV efektu i pokrenuti moždane vijuge: čitanje, istraživanje interneta, igranje video igara, prenosi Mirovina.hr.

“Televizija je specifičan medij kojeg možete gledati pasivno, a u isto vrijeme ste na oprezu jer vam um podražuju i slika, i zvuk i tekst. Previše televizije znači i prevelik stres kako bi upili sve informacije, a to naposlijetku vodi do pada u testovima pamćenja”, tvrdi dr. Fancourt.

mšm/sci-news/mirovina.hr

Foto: Pixabay