/‘RAZLIČITO STARIMO’ Kako usporiti promjene i tegobe u starijoj dobi? Evo na što treba paziti

‘RAZLIČITO STARIMO’ Kako usporiti promjene i tegobe u starijoj dobi? Evo na što treba paziti

“Ono što nas povezuje to su godine i ono što one nose sa sobom. S puno toga se susrećemo u svakodnevnom životu. Želja mi je objasniti nastanak promjena kojima smo izloženi i pomoći načinom kako ih usporiti”, piše dr. Ljerka Pinotić, pedijatrica u mirovini. Želja joj je prenijeti znanja iz gerijatrije, specijalnosti koja se bavi proučavanjem i liječenjem te sprječavanjem bolesti starije dobi.

Rečenica jednog umjetnika mi se urezala u pamćenje:” Da sam znao da ću tako dugo živjeti, pridavao bih zdravlju veći značaj!”

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća uočen je porast starije dobi u populaciji i pad prirasta stanovništva. Vijek života je produžen cijepljenjem populacije, višim životnim standardom, otkrićem antibiotika, prevencijom i liječenjem malignih bolesti.

Nedovoljno ustanova, financija, osoblja…

Način života razdvojio je obitelj i sada u poznijoj dobi potrebno je ostati samostalan kako ne bi bili nikome na teret. Naime, nema dovoljno ustanova niti obrazovanih osoba koje bi mogle pružati adekvatnu pomoć starijim osobama. Ne možemo se pohvaliti ni s financijskim mogućnostima umirovljenika koji bi to trebali platiti. Stoga se javlja intencija kako usporiti promijene i tegobe starije dobi. Potrebno je zadržati stanje na stupnju koje nam omogućuje funkcioniranje uz minimalnu tuđu pomoć kao što je pomoć u kući ili samo dostava namirnica ili obroka u organizaciji volontera.

Veći broj starijih osoba zahtijeva od liječnika u humano-etičkom smislu poduzeti sve za uzdržavanje tjelesnog i duševnog zdravlja. Ono što je važno u pristupu jest pitanje starenja koje teče vremenski i vrlo je različito. Kalendarska starost nije uvijek jednaka biološkoj starosti.

Medicinski i socijalni problemi

U ovoj dobi pojavljuje se više bolesti najedanput ili zajedno. Znakovi bolesti mogu izostati ili biti drugačiji od uobičajenih. Izazivaju kronične, to jest, trajne bolesti, jer organizam nije više u stanju svojom usporenom obrambenom aktivnošću oduprijeti se promjenama. Medicinski postupci sprječavaju smrt, ali ne mogu dovesti do potpunog ozdravljenja.

Zatim, ovo je doba karakteristično za pojavu medicinskih i socijalnih problema. Potreban je drugačiji pristup terapiji zbog promijenjenog praga osjetljivosti na pojedine lijekove, kao i već postojeća oštećenja bilo bubrega, jetre i slično. Stoga je važno pravovremeno otkrivanje bolesti, posebice malignih, kao i upućivanje na pravilnu prehranu, brigu o sebi odlaskom na preventivne preglede – od glukoze u krvi, krvnog tlaka, masnoća u krvi i slično. Značajno mjesto ovdje zauzima rehabilitacija, zdrav život s kretanjem ili redovitim vježbanjem kako bismo zadržali samostalnost za život.

mšm/dr. ljerka pinotić

Foto: Pixabay, ilustracija