/Robot koji vodi brigu o starijima? Upoznajte Zoru

Robot koji vodi brigu o starijima? Upoznajte Zoru

Zora je robot koji vodi brigu o starijim osobama u Francuskoj. Ljudski dodir i toplinu nemoguće je zamijeniti, no što kada su ljudi usamljeni? Odgovor na to pitanje donosi ovo futurističko čudo koje je glavni pokretač promjene u skrbi za starije pacijente u Francuskoj.

Kada je Zora prvi put stigla u jednu ustanovu za njegu starijih osoba, udaljenu svega sat vremena od Pariza, počelo se događati nešto neobično – mnogi pacijenti razvili su emocionalnu povezanost, tretirajući robota kao dijete, držeći ga u naručju, ljuljajući uz poljupce u čelo, piše The New York Times.

Primarna uloga ovog robota, koji košta sve do 18.000 dolara, jest da nudi društvo tamo gdje život zna biti poprilično usamljen. Pacijenti u bolnici Jouarre boluju od demencije i drugih stanja koji zahtijevaju 24-satnu skrb. Medicinski tehničar koji nadzire Zoru njome upravlja preko prijenosnog računala. On  je često izvan vidokruga pacijenata pa ne znaju da kontrolira robota, prenosi mirovina.hr.

Zanimljivo je to upravo zbog razgovora pa tako robot može pričati, na način na tehničar upiše riječ na laptopu koju treba reći. Neki Zoru zovu ‘on’, a neki ‘ona’. Također, Zora često vodi vježbe i igra igre. No, nisu baš svi zaljubljeni u nju…

Svijet robotike mora još i te kako napredovati kako bi se stvorile realne mogućnosti za njegovatelja humanoida. Tako Zorina uloga nije da mjeri krvni tlak ili mijenja postelju, nego na pacijente drži okupiranima s nečime. No treba li uopće intimne kontakte prepuštati robotima, sve i da oni to mogu učiniti umjesto ljudi?

mšm/mirovina.hr

Foto: Youtube