/SHAKESPEAROVSKA LJUBAVNA PRIČA Vjenčali su se na Valentinovo prije 71 godinu unatoč protivljenju roditelja; ‘Nisu me voljeli jer sam siromašna’

SHAKESPEAROVSKA LJUBAVNA PRIČA Vjenčali su se na Valentinovo prije 71 godinu unatoč protivljenju roditelja; ‘Nisu me voljeli jer sam siromašna’

Supružnici Batorek vjenčali su se kad je Sofija (89) imala 17, a Jozo (90) tek 18 godina. Njegovima nije bilo drago zbog njihova braka jer je on iz imućne obitelji, a ona iz siromašne.

“Bilo je sunčanih dana, oblačnih, ali i olujnih. Nasreću, sve ružno se zaboravi, a ostanu lijepa sjećanja. Imamo djecu, unuke i praunuke kojima se ponosimo”; ispričali su njih dvoje za 24sata.

Život prođe kao vjetar, lijepo je što smo ga mogli proći zajedno, kažu supružnici Sofija (89) i Jozo (90) Batorek iz Josipovca Punitovačkog kraj Osijeka.

Na Valentinovo su proslavili 71 godinu braka. Vjenčali su se 14. veljače 1950. Sofija je tad imala 17 godina, a Jozo 18.

“Mi smo se vjenčali kad smo već imali sina Josipa. Imao je tad osam mjeseci. Ja sam imala 17 godina tad. Najteže u životu nam je bilo tad. Imali smo malo dijete, ništa imanja, Jozo je radio nadnicu na jednoj strani, ja na drugoj. Prvo smo živjeli kod moje mame u kući jer nas njegovi nisu htjeli primiti. Nisu me voljeli jer sam bila iz siromašne obitelji, a njegova je bila imućna. Htjeli su bogatu snaju”, govori Sofija. Jozo za to nije mario, on je bio sretan jer je pronašao ljubav svog života.

Poželjan neženja u selu 

“Mjesecima je prolazio pored svoje velike kuće i dolazio u moju malu. Bilo mu je teško zbog toga, ali odabrao je mene i toga se držao”, rekla je Sofija, koja je zbog toga cijeli život poštovala svoga Jozu i nikad ga nije iznevjerila.

Jozi su njegovi, kaže, zaprijetili da neće dobiti ništa od imanja ako se oženi sa Sofijom.

“Ali jesam, oženio sam se s njom. I kad smo se vjenčali, mater bi ponekad došla k nama i govorila: ‘Ona nije za tebe’, ali ja bih samo otvorio vrata i rekao joj: ‘Mama, idi kući, nećemo se svađati”, priča Jozo.

Bio je vrckav kao mladić, kaže. Visok, tamnokos, naočit, bio je poželjan neženja u selu i okolici.

“Ljubio sam puno, zato su mi i zubi sad ispali”, smije se Jozo.

Oboje su podrijetlom Slovaci pa su najčešće u životu i razgovarali slovačkim jezikom, tome naučivši i svojih troje djece. U braku su dobili sina Josipa (71) te dvije kćeri, Anu (70) i Mariju (66), koja je ostala živjeti u Josipovcu Punitovačkom pa svakodnevno obilazi i brine o starim roditeljima. Imaju i četvero unučadi te devetoro praunučadi, koji ih povremeno posjećuju.

bkk/Danijela Mikola/24sata

Foto: Unsplash