/Sindikalni čelnik otkrio zašto je važno umiroviti se s 65!

Sindikalni čelnik otkrio zašto je važno umiroviti se s 65!

S prvim danom 2019. godine na snagu bi trebala stupiti za mnoge sporna mirovinska reforma, dok sindikati prijete da će referendumom srušit reformu. Hoće li mirovine rasti ili će se ubuduće raditi duže za još manje novca? Zašto je važno da se vratimo na puno umirovljenje s 65 godina života? Sindikati upozoravaju na to da živimo kraće od prosjeka EU, što može biti problematično.

Na pitanje hoće li sindikati referendumom uspjeti srušiti reformu, kao i na brojna druga aktualna pitanja odgovore u Mreži prvog Hrvatskog radija tražili su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever i predsjednik Udruženja mirovinskih fondova Dubravko Štimac, piše Tportal.

Sever, kao jedan od najvećih protivnika reforme, kazao je kako je sporno da se ovako značajan potez nije raspravio u širem društvu.

“Nakon pomnih analiza došli smo do stavova i da se treba vratiti na puno umirovljenje s 65 godina života. Do kraja stoljeća nećemo imati osnovnih uvjeta za produljenje radnog vijeka. Živimo 2,8 godina kraće od prosjeka EU, projekcije govore da ćemo i 2070. živjeti kraće pa se nećemo izjednačiti s prosjekom”, komentirao je Sever.

Štimac je rekao da je reforma u velikom dijelu korak u pravom smjeru jer će njome biti osiguran jednak tretman svih radnika u Hrvatskoj, dok je Pavić zaključio da se životni vijek hrvatskih građana produljuje i da ćemo 2040. biti na godinu do prosjeka EU.

mšm/tportal

Foto: Pixabay