/Sindikat umirovljenika o kazni za vlasnike doma u Andraševcu: Sve ispod 10 godina je strašno nisko!

Sindikat umirovljenika o kazni za vlasnike doma u Andraševcu: Sve ispod 10 godina je strašno nisko!

“Trebali su ih odmah privesti, a ne nakon mjesec dana. Sve ispod 10 godina zatvorske kazne je strašno nisko”, rekla nam je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, komentirajući uhićenje i istražni zatvor za vlasnike doma Zelena oaza u Andraševcu u kojem je u siječnju ove godine u požaru poginulo šestero štićenika.

Naime, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u srijedu, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke jednomjesečni istražni zatvor supružnicima Gabrijeli i Slavku Čučkoviću, vlasnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu, koji su uhićeni u utorak.

“Pretužno je kada čovjek vidi da je žrtvovano šest staraca. Iz ovog slučaja se vidi koliko je društveni interes nizak, kada tek nakon mjesec dana uhićuju i privode vlasnike ilegalnog doma. Trebali su ih odmah privesti i spriječiti da se povede cijela kampanja na čelu s gradonačelnikom o njima kao divnim i brižnim vlasnicima, umjesto da ih se prepozna kao pohlepne i neosjetljive biznismene”, rekla nam je Jasna A. Petrović.

Na naš upit kakva bi zatvorska kazna bila prikladna u ovom slučaju, Petrović je odgovorila:

“Sve ispod 10 godina je strašno nisko. Podsjećam na slučaj u Bjelovaru iz 2011. godine kada je izgorjelo pet staraca zbog udara groma. Tu je zaista bio slučaj presudan, ali je opet kazna od tri godine koliko su dobili vlasnici doma bila preniska. Čak niti jedna godina po životu starca. U Andraševcu se pak radilo o stvaranju ilegalnog kapaciteta u najbjednijim mogućim uvjetima.”

Petrović je dodala kako je u ovom slučaju očito da se službe, kao i policija, različito odnose prema onima koji su ‘ubili’ starce valjda ih držeći manje krivima, a žrtve manje vrijednima.

“Možemo razumjeti komentare rodbine onih koji su spaljeni da pokušavaju oprati svoj osjećaj krivice izjavljujući da im je tamo bilo dobro i da su bili zadovoljni, no ti rođaci uopće nisu krivi. U društvu koje nema etičke i moralne vrijednosti koje uključuju poštovanje starijih osoba nemaju izlaza, jer ne postoje kapaciteti u društvenim domovima, a privatni su preskupi”, naglasila je Petrović.

Najveći krivac, dodala je, ipak je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Oni jedini imaju zakonsko pravo i obvezu donositi uredbe o ustroju socijalne inspekcije, a oni to ignoriraju kroz nekoliko smjera ministara. Na naš zahtjev da ministrica ponudi ostavku, odgovorili su nam da to nije rješenje. Naravno da nije, jer su prethodne ministrice to trebale učiniti”, istaknula je Petrović.

Što bi još trebalo poduzeti da se ove tragedije spriječe?

“Treba izjednačiti uvjete za obiteljske domove i privatne domove, graditi društvene domove po prihvatljivim i pristupačnim cijenama i svakako reorganizirati inspekciju koja neće dolaziti jednom u sedam godina već redovno provjeravati situaciju u domovima”, poručila je za kraj Jasna A. Petrović.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: FB (Jasna A. Petrović – SUH)