/Sindikat umirovljenika: Potpišite da je 67 previše jer će vas djeca i unuci pitati zašto to niste učinili!

Sindikat umirovljenika: Potpišite da je 67 previše jer će vas djeca i unuci pitati zašto to niste učinili!

„Raditi do 67 godine je previše jer hrvatsko tržište rada nije prilagođeno zapošljavanju starijih, a radna mjesta pogotovo. U Hrvatskoj radi tek oko tri posto starijih od 65 godina, a to je među najnižim postocima u EU“, rekla nam je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske koji podupire Inicijativu ’67 je previše’ i zalaže se za izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju. Protive se radu duljem od 65 godina, kao i linearnoj penalizaciji mirovina prijevremenih umirovljenika, stoga pozivaju sve umirovljenike da daju svoj potpis za referendum za odlazak u mirovinu sa 65 godina. Potpisi će se prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja, kao i na Međunarodni praznik rada.

 „Umirovljenici najbolje znaju koliko su radili, kako su prisilno bili tjerani u prijevremene mirovine zbog privatizacije, stečajeva, zapošljavanja mladih i podobnih. Sretniji bi završili u prijevremenoj mirovini, a drugi ostali čekati na burzi za zapošljavanje, često i bez ikakve naknade. Uz to, očekivana životna dob u Hrvatskoj je za tri godine kraća nego u prosjeku EU“, rekla nam je Petrović.

Dodala je kako su upravo zbog tog razloga slične političke poteze povukle i druge nove članice EU.

„Države poput Poljske i Slovačke, koje su pod pritiskom Svjetske banke također predvidjele rad do 67. godine, vratile se na 65 godina kao ciljanu dob za umirovljenje.“

Petrović je naglasila kako su umirovljeničke udruge inzistirale da se u mirovinskoj reformi legalizira rad umirovljenika uz zadržavanje mirovine za sve kategorije umirovljenika, što je, međutim, učinjeno samo za prijevremene umirovljenike, ali opet s pogodovanjem za umirovljenike prema posebnim propisima (vojska, policija).

„Danas na burzi imamo pedesetak tisuća nezaposlenih starijih od 50 godina, jer Hrvatska ne voli starije radnike, uopće podcjenjuje i marginalizira sve starije osobe.“

Petrović: Radna mjesta nisu prilagođena starijima!

Sindikati ujedinjeni u Inicijativi ’67 je previše’ odlučili su umjesto prosvjedne povorke na Međunarodni praznik rada 1. svibnja prikupljati potpise za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani mogli izjasniti žele li raditi do 67 godine ili ne.

Na upit hoće li se umirovljenici odazvati i dati svoj potpis, Petrović je odgovorila:

„Umirovljenici će sigurno potpisivati protiv rada do 67 godine, jer dobro znaju kako su i koliko su mogli raditi. Na svim uobičajenim lokacijama gdje se diljem Hrvatske obilježava Međunarodni praznik rada, prikupljat će se i potpisi za referendum.“

Napomenula je kako umirovljeničke udruge ne organiziraju prikupljanje potpisa, ali zdušno podržavaju da se Hrvatska vrati na svoju mjeru – na rad do maksimalno 65. godine, odnosno na više samo za one koji žele i mogu raditi.

„Glupo je vještog i kvalitetnog liječnika prinudno umiroviti, ako želi raditi i koristan je. Kod nas smo skloni potezima kojima bi se ‘izraubovane’ radnike tjeralo da rade dulje, a stručne i sposobne tjeralo u mirovinu“, istaknula je Petrović.

Na upit koja je idealna dob za odlazak u mirovinu, Petrović je odgovorila:

„Nema idealne dobi za odlazak u mirovinu. Za invalidske umirovljenike, primjerice, to je dob do kad objektivno mogu raditi. No smatramo da je rad do 65. godine također previše te bi trebalo nekom skorašnjom reformom promisliti o mogućnostima prijelaznog umirovljenja i drugim formatima koje poznaju zapadnoeuropske zemlje.

Pojasnila je i kakvi su uvjeti na tržištu rada za osobe starije dobi te u kakvoj su situaciji naši umirovljenici koji rade.

„Stariji radnici imaju znanja i vještina i mogli bi biti masovno korišteni kao mentori i u procesima proizvodnje. Nažalost, rad na normu, neprilagodba radnih mjesta starijim radnicima u smislu radnog vremena i ergonomskih uvjeta, ne pogoduju njihovom duljem ostanku u radu.“

Upozorila je na još jedan važan problem.

„Zbog slabih kapaciteta socijalnih usluga, primjerice čuvanja djece, pomoći u kući, skrbi o starijim i invalidnim osobama, dakle gomile neplaćenih poslova koje većinom obavljaju žene, kod nas postoji velika potreba za takvim radom, ali se on ne kompenzira i ne priznaje kao stvaran rad koji ima svoju vrijednost. Dakle, starije osobe i po mirovini i do sada su masovno radile i rade, ali obično na crno, u sferi sive ekonomije.“

Petrović smatra da mirovinske reforme trebaju vratiti vrijednost svim vrstama rada i dignitet starijim radnicima, kao i zaposlenim umirovljenicima.

„Umirovljenici, potpišite da je raditi do 67. godine previše, jer će vas djeca i unuci pitati zašto to niste učinili!“, poručila je za kraj Jasna A. Petrović.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: FB (Jasna A. Petrović)