/Predsjednica SUH-a: Prosvjedovalo je oko 2.000 umirovljenika!

Predsjednica SUH-a: Prosvjedovalo je oko 2.000 umirovljenika!

Nakon subotnjeg prosvjeda ‘Doživi mirovinu! I tebe se tiče’ na Europskom trgu u Zagrebu, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović otkrila je koliko je ljudi bilo na prosvjedu prema njenoj procjeni, ali i da sindikati već rade na sastavljanju pitanja za referendum.

Predsjednica SUH-a dala je podršku prosvjedima, a prije dva dana su iz te udruge iznijeli i svoje reformske prijedloge o kojima smo pisali na našem portalu. Petrović je u razgovoru za portal Mirovina.hr govorila o najavljenom referendumu i broju prosvjednika na subotnjem prosvjedu.

Glavna vijest s prosvjeda bilo je najavljivanje referenduma o mirovinskoj reformi, a Jasna Petrović je otkrila detalje:

“Spremaju se već referendumska pitanja, koja će prije svega biti vezana uz cijelu mirovinsku reformu. Referendum je politička poruka, ako se skupi dovoljno potpisa, a radi se o temi na kojoj se ne može promašiti. On će dodatno ojačati sindikalni pokret u Hrvatskoj, demokratske metode za borbu i prava, u svakom slučaju je koristan. Radi se na realizaciji konkretnih zahtjeva”, ispričala je.

Novi zakoni vezani za mirovinsku reformu, nakon saborske procedure, trebali bi stupiti na snagu već 1. siječnja 2019. godine. Petrović je otkrila kako će referendum sigurno biti nakon tog datuma, a ako bude uspješan – morat će se pisati novi zakoni.

“Ako su pametni, odgodit će primjenjivanje, odnosno donošenje ovih zakona”, zaključila je.

Procjenjuje da se na prosvjedu našlo oko 2.000 umirovljenika, a svih prosvjednika bilo je znatno više.

“Po mojem iskustvu, ja mislim da je bilo oko 12.000 prosvjednika. Sigurna sam da će službene brojke pokušati umanjiti broj prosvjednika, reći će da nas je bilo 2.000 ukupno. Za demokraciju u Hrvatskoj je ovaj prosvjed bio uspjeh. Sindikati se mogu nekome sviđati ili ne sviđati, ali oni su potrebni zbog stvaranja socijalnog mira i ravnoteže. Sindikalni rad napokon prodire u područje stvarnog života, što pozdravljamo i mi kao umirovljenici”, zaključila je predsjednica SUH-a.

mšm/mirovina.hr