/Slavni fizičar zbog liječenja prodao Nobelovu nagradu

Slavni fizičar zbog liječenja prodao Nobelovu nagradu

Leon Lederman dobio je Nobelovu nagradu za svoja pionirska istraživanja u fizici 1988. godine. Ovaj poznati fizičar umro je 3. listopada u jednom domu za starije osobe u državi Idaho. Lederman je bio profesor na Sveučilištu Chicago, a počeo je patiti od gubitka memorije 2011.godine. Četiri godine kasnije prodaje Nobelovo odličje za 765.000 dolara kako bi platio enormne troškove liječenja.

Na puno načina Ledermanova priča pokazuje ono najbolje i najgore u Americi. Lederman se rodio dvadesetih godina prošloga stoljeća i njegov je otac bio radnik u praonici rublja. A sin perača rublja otkrio je Higgsov bozon subatomsku česticu takozvanu božju česticu, prenosi Telegram.

No čak i Nobelovac i profesor na sveučilištu nije imun na strašno visoke cijene zdravstvene skrbi u Americi. Amerika ima cijene zdravstvene njege najviše na svijetu. Dan u američkoj bolnici košta u prosjeku 5.220 dolara, u usporedbi sa 765 dolara u Australiji ili 424 dolara u Španjolskoj.

Troškovi boravka u domu za starije osobe također su vrlo visoki. Boravak u privatnoj sobi košta 7.698 dolara na mjesec. Stoga Amerikanci tijekom života štede za te svrhe, kupuju nekretnine i vrijedne stvari da bi imali što prodavati za plaćanje troškova liječenja i smještaja u domu za starije, piše Vox.

mšm/telegram

Foto: Wikimedia Commons