/Svaki dan i bez iznimke baka Roza (90) već 50 godina mjeri vodostaj, po kiši, suncu ili snijegu

Svaki dan i bez iznimke baka Roza (90) već 50 godina mjeri vodostaj, po kiši, suncu ili snijegu

Baka Roza Malovec ima 90 godina, no to je nimalo ne sprječava da svakoga dana ne dođe obaviti svoj pomalo neobični radni zadatak. I tako već 50 godina, bez obzira na svetke i petke. Jer, vodostaj rijeke Sutle netko izmjeriti mora.

Sve počelo 1964. godine kada je bila velika poplava. Hidrometeorološki zavod izgradio je stanicu i ponudio joj posao, izvještava RTL.

A junakinji ove priče ne treba prijevozno sredstvo da bi svaki dan više od pola stoljeća stizala na posao. Svaki dan u godini baka Roza ima zadatak – izmjeriti vodostaj rijeke Sutle. A prikupljene podatke javlja Državnom hidrometeorološkom zavodu. Nedavno je pala, pa joj u poslu pomaže sin.

Po kiši, suncu ili snijegu – svaki dan, bez iznimke – i tako već 50 godina. Nema dana kada baka Roza nije izmjerila vodostaj i temperaturu Sutle. Sve počelo 1964. godine kada je bila velika poplava. Hidrometeorološki zavod izgradio je stanicu i ponudio joj posao. Nije sve uvijek išlo glatko, događale su se i nezgode. Nedavno je pala, kako je rekla za RTL – jedva je izvukla živu glavu.

“Kako sam to mjerila, tako mi se poskliznilo dole i upala sam unutra, jasno. Ali, ne bih se utopila nekako sam se iskoprcala”, ispričala je Roza Malovec, Mihanovićev Dol.

Prvih je godina dobivala 200 kuna mjesečno, pa se kasnije to popelo na 300. Od nedavno joj pomaže i sin. Superbaka ima 90 godina, i kaže – ništa u životu ne bi mijenjala. Ljude za koje je radila nikad nije upoznala, ipak, najvažnije od svega joj je što u 50 godina nije dobila ni jedan prigovor za svoj rad.

bl

Foto: Screenshot RTL