/Talijani pomaknuli dobnu granicu starosti na 75 godina

Talijani pomaknuli dobnu granicu starosti na 75 godina

U Italiji doista važi ona stara da su “godine samo broj”. Naime, prošloga petka njihov Nacionalni kongres gerontološkog i gerijatričkog društva u Rimu vijećao je o određivanju nakon koje godine se netko može nazvati “starim”, piše euronews.com. Odlučili su se na brojku od 75 godina, ali za nju su našli znanstveno opravdanje.

“Današnji 65-godišnjak ima fizičke i kognitivne kapacitete 45-godišnjaka koji je živio prije 30 godina. S druge strane, današnji 75-godišnjak funkcionira kao 55-godišnjak u 1980-im godinama” ispričao je Niccolo Marchionni, profesor gerontologije na Sveučilištu u Firenci.

Talijani su nedavno postali država s najstarijim stanovništvom u Europi, ali ne staju na tome. Osim toga što najdulje žive, najdulje zdravo žive.

Prema istraživanjima koja su navedena na kongresu, devet od deset talijanskih starijih ljudi su dobroga zdravlja, svaki treći redovito vježba, a čak osamdeset posto tvrdi da su zadovoljni svojim životima. U samo sto godina, prosječni očekivani život u Italiji je porastao za 20 godina, prenosi Mirovina.hr.

Prema službenim podatcima, prosječna žena će u Italiji živjeti 85 godina, a prosječni mukarac između 82 i 83.

“Realnost je jasna i na svima je da to prihvate – osoba koja ima 65 godina ne može se više percipirati starom, kao što smo to radili prije tridesetak godina”, zaključio je Marchionni.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay