/‘TREĆA SREĆA’ Umirovljenici opet pred Vladom: “Danas smo raspravljali, mislimo da će biti riješeno”

‘TREĆA SREĆA’ Umirovljenici opet pred Vladom: “Danas smo raspravljali, mislimo da će biti riješeno”

Mala skupina umirovljenika predvođena Sindikatom umirovljenika Hrvatske već treći uzastopni četvrtak prosvjeduje pred Vladom. Iako ih je malo, tvrde da su danas napravili veliki pomak i da će se uskoro izboriti za veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje.

Cenzus se nije mijenjao već 15 godina. Zbog toga, tvrde, desetak tisuća umirovljenika svake godine s malenim povišicama mirovine gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Čim prihodi samcu premaše iznos od 1.939 kuna, ili članu domaćinstva 1.516 kuna – gube pravo na besplatno dopunsko.

Današnji prosvjed, čini se, mogao bi uroditi plodom. Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović komentirala je za Mirovina.hr prosvjed i otkrila da su neki dogovori već postignuti:

“Uspjeli smo dogovoriti s ministrima sastanak. Razgovarali smo s ministrom Marićem, danas se o tom raspravlja i mislim da će biti riješeno. Prošli tjedan su na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku naše zahtjeve ‘primili na znanje’ tj. odbili. Jučer smo gospođa Fortuna iz Matice umirovljenika i ja razgovarale s ministrom financija Zdravkom Marićem, a danas s ministrom Aladrovićem. On nam je dao podršku, a ministar Marić je rekao da se cenzus ipak treba podići”, kazala je Jasna A. Petrović.

Trenutačni prijedlog na stolu je ovakav: cenzus za samca bi se trebao podići na 2.000 kuna, ali bi svake godine dva puta rastao koliko rastu mirovine usklađivanjem.

mšm/mirovina.hr

Foto: suh