/‘TUŽNA VIJEST’ Preminuo je profesor i slikar Božidar Škofač, poznat po očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja

‘TUŽNA VIJEST’ Preminuo je profesor i slikar Božidar Škofač, poznat po očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja

U nedjelju ujutro, 19. ožujka 2023. godine, preminuo je prof. Božidar Škofač, profesor, slikar, čuvar zavičaja, dobitnik nagrade “Vicko Andrić” zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Sahrana će biti u utorak na Mjesnom groblju u Letovaniću. 

Božidar Škofač (15. travnja 1950.), profesor, slikar, čuvar zavičaja preminuo je 19. ožujka 2023. godine.

Rođen je u pokupskom selu Letovanić čija ga je autentična ljepota i baština očaravala i poticala na umjetnički izričaj od djetinjstva. Prenoseći uljem na platno teme iz svog okoliša: drvenu arhitekturu svojega kraja u koju je bio zaljubljen, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu, svrstao se u krug hrvatskih zavičajnih slikara.

1975. godine osnovao je KUD „Poculica“, djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj.

U svojoj rodnoj kući započeo je formiranje jedne od  najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etno zbirke Škofač – koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Božidar Škofač nagrađen je Nagradom „Vicko Andrić“ za 2014. godinu. O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih televizijskih i radio emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije i više lokalnih radio stanica.

mšm

Foto: Jurica Škofač