/U 108. godini preminula baka Anđa, najstarija Hrvatica

U 108. godini preminula baka Anđa, najstarija Hrvatica

Bila je starija i od Hajduka, no 109. rođendan nažalost nije dočekala. Kao najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije, ali neslužbeno i najstarija Hrvatica, baka Anđa Perić napustila nas je u četvrtak.

Baka Anđa Perić iz dugopoljskih Kotlenica preminula je 7. veljače ujutro, javljaVečernji list. Jedna od najstarijih Hrvatica, najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije i najstarija članica Hajduka, u listopadu je bila napunila 108. godina.

Na medijski popraćenoj rođendanskoj proslavi posjetili su je članovi Hajduka, njezinog omiljenog kluba od kojeg je bila starija godinu dana.

Baka Anđa rođena je 13. listopada 1910. godine. Živjela je u pet država, preživjela sva tri rata, rodila troje djece te imala četiri unuke, tri praunuka i jednu praunuku. U školu nije išla, a kada je imala sto godina, slomila je kuk i bila operirana. Bio je to, kažu, jedini put da je posjetila liječnika.

Naime, bolovala je samo jednom, kada je imala upalu pluća, a tada je i popila svoju prvu tabletu. A mnogo je držala i do vjere.

Zadnje godine života provodila je u dvorištu, sjedeći pred kućom i moleći krunicu te uživajući u svom zavičaju iz kojeg nije odlazila. Biti vedar, smiren i umjeren, recept je koji ju je pratio u dugovječnosti. Skladne odnose navodila bi kao najvažniju stvar u životu, biti “u redu” sa svakim. No baka Anđa znala je reći i da tajne dugovječnosti – ne priznaje.

mšm/vecernji

Foto: Pixabay, ilustracija