/‘NAŠA STVARNOST’ U mirovini rade da bi preživjeli: On peče kokice, a nju kolege zovu super baka

‘NAŠA STVARNOST’ U mirovini rade da bi preživjeli: On peče kokice, a nju kolege zovu super baka

Oko 18.500 umirovljenika u Hrvatskoj i dalje radi. Mnogi su prisiljeni na to zato što uz malu mirovinu koju primaju jednostavno ne bi mogli preživjeti. Sudbina je to i 66-godišnje Smirne te 75-godišnjeg Ramadana.

Dostave i po 12 sati na dan odrađuje 66-godišnja varaždinka Smirna Turkalj. Njezin sugrađanin, 75-godišnji umirovljenik Ramadan Ramadani, peče i prodaje kokice jer od 1.020 kuna mirovine ponekad nema ni za platiti sve režije, a kamo li ostalo.

“Moj dan traje 25 sati od 24 i ponekad me moji mladi suradnici zovu super baka. Radim zbog financijske sigurnosti, zbog toga što trebam više nego što iznosi moja mirovina. Mislim da danas rijetko tko može od mirovine živjeti i da je prisiljen nešto raditi. No, osim toga volim biti korisna društvu”, kaže za HRT Plus Smirna Turkalj koja je sa 48 godina ostala iznenada bez supruga s četvero djece i unučicom.

Najstariji kokičar u Varaždinu dijeli jednako tešku sudbinu.

“Prvi sam počeo peči kokice u Varaždinu. Naviknut sam raditi i želim živjeti od svojih ruku. To me drži na životu. Mirovina mi je 1020 kuna, ali ta mirovina izdrži tri dana i kada platiš režije, neki puta i nedovoljno imaš za režije pa se moraš pokrenuti. Koliko mogu, ne želim biti na teret države. Čovjek se mora pomiriti sa sudbinom”, kaže Ramadan Ramadani kojem je žena umrla od raka u 46. godini života te je ostao sa dvoje djece, prenosi Mirovina.hr.

mšm/mirovina.hr/HRT

Foto: Pixabay, ilustracija