/U Njemačkoj bi minimalna mirovina iznosila 900 eura!

U Njemačkoj bi minimalna mirovina iznosila 900 eura!

Njihov ministar rada smatra da povećanje mirovina za 20 eura neće pomoći nikomu, stoga nudi svoj prijedlog. Njime bi, ističe, u prvom redu zaštitio radnike na minimalcu koji danas primaju oko 500 eura mirovine te su ovisni o sustavu socijalne pomoći.

Upravo u Njemačkoj, koja radničke i umirovljeničke snove ostvaruje sve većem broju Hrvata, traje rasprava o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura. No vladajuće stranke ne mogu se složiti oko prijedloga.

Nesloga se pojavila u vladajućoj demokršćansko-socijaldemokratskoj koaliciji zbog prijedloga socijaldemokrata o uvođenju minimalne mirovine od 900 eura.

“Moj cilj je da ne povećavamo mirovine za 20 eura, jer to neće nikome pomoći. Povećanje mora biti mnogo veće“ – izjavio je tamošnji ministar rada Hubertus Heil, prenosi Večernji list.

Njihov “Pavić” kao član SPD-a, Socijaldemokratske stranke Njemačke, ponudio je stoga vlastiti koncept povećanja mirovina. Minimum od 900 eura. Svrha je, ističe Heil, financijski pomoći radnicima koji su čitav život radili za minimala cte trenutno primaju oko 500 eura mirovine. Tim više jer su oni ovisnici o sustavu socijalne pomoći, što je u svakom slučaju nedostojno.

Koncept “temeljne mirovine”, odnosno mirovine za dostojanstvenu starosti, donio bi čak dvostruko veću mirovinu za oko četiri milijuna njemačkih umirovljenika. Radnik bi nakon 35 godina staža imao mirovinu oko 900 eura, umjesto sadašnje najniže propisane mirovine od 424 eura, uvećano za cijenu najma i režija. Oko 500 eura primaju sada oni sa 40 godina staža.

No njegovi koalicijski partneri iz demokršćanske Unije smatraju da je takav prijedlog ipak pretjeran.

mšm/večernji

Foto: Pixabay