/Umirovljenica radila u konobi za 1.500 kuna pa dobila 500 kuna manju mirovinu!

Umirovljenica radila u konobi za 1.500 kuna pa dobila 500 kuna manju mirovinu!

Priča 59-godišnje umirovljenice iz Hrvatske zaista je nevjerojatna. Nakon 37 godina radnog staža ostala je nezaposlena. Kako bi izbjegla veću penalizaciju uvedenu ove godine mirovinskom reformom, otišla je lani u prijevremenu mirovinu. Dobila je onu najnižu, svega 2.166 kuna. Zbog malih primanja odlučila se ovoga ljeta zaposliti na nepuno radno vrijeme. Radila je 15 sati tjedno u konobi za bruto plaću od 1.500 kuna, zbog čega joj je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje umanjio mirovinu za 500 kuna.

“Prošle godine sam dobila poslovno uvjetovani otkaz. Prema tadašnjem zakonu mogla sam biti dvije godine nezaposlena i onda otići u mirovinu bez penalizacije. Nisam uzimala nikakvo bolovanje, niti sam iskoristila godišnji odmor do kraja, željela sam raditi. Zaposlila se u maloprodajnom centru, ali zbog mobinga i presinga odustala te izgubila sva navedena prava. Primala sam naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, tražila dalje posao u struci i izvan struke…”, priča 59-godišnja umirovljenica za Mirovina.hr.

Da bi izbjegla veću penalizaciju, uvedenu ove godine mirovinskom reformom, odlučila je otići u prijevremenu mirovinu s 59 godina života i 37 godina i jednim mjesecom radnog staža. Nadala se pritom da će se zaposliti barem na pola radnog vremena, jer dobiva najnižu mirovinu koja iznosi svega 2.166 kuna. Posao je našla na 15 sati tjedno u jednoj konobi za bruto plaću od 1.500 kuna, no tu je uslijedilo neugodno iznenađenje.

“Kako je mirovina mala, na nju ide dodatak. Ovo ljeto sam se zaposlila na nepuno radno vrijeme, ali tu mi je od mirovine odbijen i taj dodatak na mirovinu”, govori ogorčena umirovljenica te nam pokazuje ugovor o radu i rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kojim joj se ukida najniža mirovina te samim time umanjuje za 500 kuna na iznos od 1.648 kuna mjesečno.

Iako je sve po zakonu, ljuti je što joj se to ne bi dogodilo da ima veću mirovinu, ali u tom slučaju ne bi morala raditi.

“Da mi je mirovina 10.000 kuna ne bi mi odbijali ništa, ovako ispada da sam radila za otprilike 500 kuna. Tražim i dalje posao i to na punih osam sati, izvan struke, ali nitko nije zainteresiran jer bi trebali plaćati velike doprinose, imam dosta staža. Rad na četiri ili manje sati više je troška nego koristi. Onda je normalno da se potiče rad na crno”, zaključuje.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay