/Umirovljenici pojeli tisuću palačinki, a napravio ih stroj

Umirovljenici pojeli tisuću palačinki, a napravio ih stroj

U sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe u utorak, 13. studenog održana je prva palačinkijada. Iz doma se u jutarnjim satima širio miris kakav ispunja kuhinju u kojoj se peku palačinke. Upriličena je prava fešta, no ovoga puta tavicu je zamijenio stroj koji peče 300 komada palačinki u sat vremena.

“Naši kuhari od jutra su ispekli oko tisuću palačinki. Stroj za pečenje kupili smo prije godinu dana, zato što je za naše korisnike potrebno ispeći oko 800 palačinki. S obzirom na tu brojku, palačinke su se nekada pekle i po dva dana u četiri tavice. Bio je to prilično zahtjevan posao. Sada smo se dogovorili jednom mjesečno napraviti palačinkijadu, a ovogodišnja sezona je upravo otvorena. Događaj je upotpunjen i glazbom kako bi naši stari malo i zapjevali”, rekla je ravnateljica Doma, Ružica Čakširan za portal Mirovina.hr.

Duh palačinkijade nesporno je bila 79-godišnja Melita Plavšić.

“Nemam nikakvu ulogu, osim što se dobro zabavljam. Stavila sam kuharsku kapu na glavu. Plešem, pjevam i baš me briga. Ja sam vesela i društvena, iako imam 80 godina. Prava fešta od jaji. Bi li mi dali osam banki? Eto, a ja tu sve zabavljam. Inače je malo mrtvilo, a danas nije sprovod, treba napraviti atmosferu”, rekla je vesela Melita.

Kolike su palačinke hit, potvrdili su sami umirovljenici. Uz stihove Miše Kovača “Svi pjevaju, ja ne čujem” stajalo se u redu ne samo za repetu, nego i treću porciju ove delicije napunjene marmeladom od smokava, šljiva ili marelice…

“Palačinke su odlične. Jako mi se sviđa ovo. Što čovjeku treba više, osim malo zdravlja? Vi mladi nama uveseljavate život, olakšavate nam bol. Vraćate nas u nostalgiju, ali je to sve nama drago”, poručila je 83-godišnja Sofija Ivić Šprajc.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija