/‘UMIROVLJENICI, POŽURITE’ Posljednja prilika za Covid dodatak: Tko ne pošalje prijavu do 30. studenog gubi pravo

‘UMIROVLJENICI, POŽURITE’ Posljednja prilika za Covid dodatak: Tko ne pošalje prijavu do 30. studenog gubi pravo

Odlukom Vlade RH korisnicima mirovine u Hrvatskoj produljen je rok za ostvarivanje prava na Covid dodatak. Umirovljenici koji ga u prva dva kruga isplate nisu ostvarili imali su prilike tijekom cijelog listopada i studenog dostaviti potrebne podatke HZMO-u. Rokovi su i dalje otvoreni, ali još manje od tjedan dana.

Vlada je prije gotovo dva mjeseca umirovljenicima omogućila još jedan rok za ostvarivanje prava na jednokratnu isplatu poznatiju kao Covid dodatak. Podsjetimo, u prvom krugu isplate sve je išlo automatski, a u drugom krugu isplate obuhvaćeni su korisnici mirovine s “inozemnim elementom”. To znači da se radi o ljudima koji uz mirovinu iz Hrvatske primaju i dio mirovine iz inozemstva ili naprosto imaju nešto inozemnog staža, ali temeljem tog staža ne ostvaruju nikakve prihode, piše Mirovina.hr.

Dobar dio njih je tijekom ljetnog roka propustio HZMO-u dostaviti podatke o visini strane mirovine (ili izjave da ne primaju nikakvu stranu mirovinu) pa su ostali bez Covid dodatka. Inicijativa HSU-a i umirovljeničkih udruga o ponovnom otvaranju roka za tu skupinu umirovljenika je zaživjela, ali vremena je sve manje i manje – ako još uvijek niste poslali potrebne podatke HZMO-u imate još manje od tjedan dana, do 30. studenog.

Naime, korisnici mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva trebaju do tog datuma dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Ako pak imate staža u inozemstvu, a na temelju njega ne primate nikakvu mirovinu, kod podnošenja zahtjeva, osim osobnih podataka, HZMO-u trebate dati izjavu da ne primate nikakvu inozemnu mirovinu.

mšm/Mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija