/Umirovljenici traže obustavu provedbe ovrha do donošenja novog zakona

Umirovljenici traže obustavu provedbe ovrha do donošenja novog zakona

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske podsjetili su da u ponoć 18. listopada 2020. istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, a što uključuje i 50.000 siromašnih umirovljenika.

Sindikat je inicirao i pozdravio dosadašnje dvije odgode temeljem Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020. Sada ponovo traže odgodu, a ovaj put se njihovim zahtjevima pridružila i Matica umirovljenika.

“U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, a od toga 12 posto umirovljenika. Napominjemo kako je u Hrvatskoj u dobnoj skupini 65+ zamjetna visoka stopa rizika od siromaštva, a prosječan udio neto mirovine u prosječnoj neto plaći iznosi samo 37,3 posto, što je najniže u Europskoj uniji”, stoji u priopćenju ovih dviju organizacija.

Zbog toga Matica i SUH zahtijevaju da se uvede produljenje obustave ovrha do donošenja novog Ovršnog zakona, kojim bi se pojeftinio postupak i uvelo razmjerno plaćanje duga, a ne kamate prije glavnice.

bkk

Foto: Unsplash