/Umirovljenici traže od Ravnateljstva civilne zaštite privremeno omogućavanje dostave mirovina poštom

Umirovljenici traže od Ravnateljstva civilne zaštite privremeno omogućavanje dostave mirovina poštom

Hrvatski sindikat umirovljenika u četvrtak se pismenim putem obratio Ravnateljstvu civilne zaštite sa zahtjevom da se privremeno omogući besplatna dostava mirovina poštom, a to bi, smatraju u Sindikatu, Ravnateljstvo trebalo “hitno preporučiti” Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

U HSU-u podsjećaju da od 1. siječnja 2014. svim novoumirovljenima je ukinuto pravo na takvu besplatnu dostavu putem pošte, a iz razloga štednje u mirovinskom sustavu.

“Svakodnevno nam se obraćaju umirovljenici upozoravajući na problem dostave mirovina isključivo putem banaka, što je veliki problem osobito za one koji žive u ruralnim i otočnim područjima, na periferijama gradova i mjesta, invalidi, teže pokretni te samci. I tog razloga vas pozivamo da hitno izdate preporuku HZMO-u kojom će se umirovljenicima omogućiti da dođu do svoje mirovine ili ju dobiju bez izlaganja zdravstvenim rizicima i prijevarama”, stoji u priopćenju HSU-a.

Uslijed epidemije korona virusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, smatraju u HSU-u, a poglavito ljudi s mirovinama nižima od hrvatske linije siromaštva, kakvih je više od 61 posto. “

Takve osobe nemaju novca za plaćanje taksija ili posebne pomoći za podizanje mirovine. Dodatni problem je što je zbog epidemije ukinuto i 189 poštanskih ureda diljem Hrvatske te je došlo do prorjeđivanja linija javnog prijevoza, što još više onemogućuje korisnike da dođu do svojih mirovina”, upozoravaju.

Dok se brojke zaraženih korona virusom svaki dan povećavaju potrebno je misliti dalekosežno i strateški pomoći bar onim najugroženijim korisnicima mirovina, “da se opet ne bi našli u situaciji ‘lockdowna’ ostavivši ugroženi dio populacije bez dostupnih svojih ionako malih mirovina koje su mukom stekli’.

Još u ožujku, podsjećaju u Sindikatu, s Maticom umirovljenika Hrvatske pokrenuli su inicijativu prema HZMO-u za privremeno uvođenje besplatne dostave mirovina poštom te naišli na odbijanje, a iz HZMO-a su preporučili umirovljeničkim udrugama da same pregovaraju s bankama oko načina dostave mirovina.

“Obveza HZMO-a ne prestaje izračunom mirovine, već mirovina mora biti i dostavljena/isporučena”, kažu u Sindikatu te dodaju da u ovim trenucima “ne treba sve ostaviti na volju bankama već omogućiti besplatnu dostavu mirovina poštom kao zakonsko pravo svim umirovljenicima”.

bkk

Foto: Unsplash