/Umirovljenici u savjetodavnom tijelu Vlade i ovaj mandat; mirovine, suzbijanje siromaštva, blokirani, ali i epidemija u fokusu

Umirovljenici u savjetodavnom tijelu Vlade i ovaj mandat; mirovine, suzbijanje siromaštva, blokirani, ali i epidemija u fokusu

Vlada je na sjednici u četvrtak predložila sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Riječ je o Vijeću koje djeluje već 10-tak godina, a u kojemu će sjediti četiri predstavnika različitih Ministarstava, šest predstavnika iz redova organizacija umirovljenika te po jedan iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te Hrvatskog zavoda za zdravstvo osiguranje.

Za ponedjeljak je najavljeno potpisivanje Sporazuma o osnutku Nacionalnog vijeća od strane predsjednika umirovljeničkih udruga
Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika, Jasne Petrović i Višnje Fortuna, s jedne strane, te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, s druge strane.

“Time se vraća institut socijalnog dijaloga Vlade i umirovljenika kao savjetodavnog tijela Vlade. Prve teme koje će se naći na dnevnom redu su zaustavljanje masovnog siromaštva starijih od 65 godina, poboljšanje modela usklađivanja mirovina te izrada novog modela obiteljske mirovine. I dosadašnja poboljšanja u mirovinskom sustavu obično su inicirana u okviru ovog Nacionalnog vijeća”, kazali su za Generaciju.hr iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

“Imamo uspjeha u svom radu. Neću reći da su mali, ali svaki korak za umirovljenika je puno”, kazala je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske za naš portal.

“Mi se zalažemo za poboljšanje života umirovljenika, za bolji status umirovljenika i jednostavno zato pozdravljamo to i moram reći da smo to i očekivali i to bi svaka mudra i pametna Vlada napravila”.

Prvi korak će biti sastavljanje programa rada Vijeća za iduće četiri godine, a prema dogovoru s Vladom, rad Vijeća trebao bi započeti na Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada.

Fortuna kaže da će svoj rad nastaviti tamo gdje su stali: “Stali smo na obiteljskim mirovinama i na suzbijanju siromaštva za umirovljenika. To se odnosi na prosječnu mirovinu koja je 2525 kuna, a linija siromaštva iznosi 2710 kuna, što će reći da je prosječna mirovina ispod linije siromaštva. U ukupnim mirovinama najviše je prosječne mirovine što znači da se moramo izboriti za njihovo usklađivanje. Već smo najavili da ćemo tražiti povećanje koeficijenata, a rješavat ćemo i pitanje blokiranih kojih je više od 12 posto u populaciji umirovljenika”.

Fortuna je otkrila i da se nadaju tješnjoj suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite kako bi dodatno radili na zaštiti najranjivijih skupina. “Mi ne možemo i ne smijemo napraviti da umirovljenici budu izolirani, ali je pitanje kako napraviti taj balans između toga da i dalje imaju društveni život, ali da su zaštićeni”, zaključila je Fortuna.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Unsplash